Trikovi za uspješno sazrijevanje zelenog paradajza

6589

Zeleni plodovi paradajza, ali i ostalog povrća, koji su ostavljeni na biljci u isto vrijeme mogu biti različitog stupnja zrelosti, od potpuno zelenih do potpuno zrelih.

Zato je važno pažljivo pristupiti dozrijevanju kako bi se postigli ujednačeni i ukusni plodovi.

Jedan od korisnih trikova za ubrzanje dozrijevanja je postavljanje zrele jabuke pored zelenih paradajza. Zrele jabuke ispuštaju etilen, prirodni plin koji ubrzava sazrijevanje.

Zreli plodovi paradajza ili banana

Osim jabuka, možete koristiti i zrele plodove paradajza ili banane za isti učinak.

Kada organizirate prostor za dozrijevanje plodova, pobrinite se da plodovi ne dolaze u direktni kontakt jedni s drugima. Preporučuje se smještaj plodova na mjesto s dobrim protokom zraka, optimalnom vlagom od 80% i temperaturom od 20 do 25ºC. Možete koristiti police, košare, letvarice ili kutije za ovu svrhu.

Ako koristite slojeve, obavezno stavite papir između njih kako biste spriječili međusobno trljanje plodova.

Redovno provjeravajte stanje zelenih paradajza tijekom procesa dozrijevanja. Uklonite plodove koji su se pokvarili i berite one koji su dosegli željenu zrelost.

Produžite proces dozrijevanja

Ako želite produžiti proces dozrijevanja, možete smanjiti temperaturu na 12 do 15ºC, što će produžiti cijeli postupak na otprilike mjesec dana.

Naravno, kontroliranjem temperature možete i ubrzati dozrijevanje, ali ne dopustite da padne ispod 10 ºC jer će to negativno utjecati na kvalitetu i ukus plodova paradajza.

Jedna zanimljiva tehnika koja može dati odlične rezultate je ostavljanje plodova na biljci, ali ne na uobičajen način. Iskopajte cijelu biljku s korijenom i prenesite je na suho i dobro ventilirano mjesto. Ovako će hranjive tvari iz korijena i biljke prijeći u plod, što će mu pružiti dodatnu hranu za rast i sazrijevanje.

Pojava plamenjače

Za kraj, kako biste izbjegli pojavu plamenjače na plodovima tijekom procesa dozrijevanja, možete plodove potopiti u vodu zagrijanu na 60ºC na jednu do dvije minute.

Ovo će inaktivirati spore plamenjače i osigurati da vaši plodovi ostaju zdravi i ukusni.

Uz malo pažnje, brige i isprobavanja različitih tehnika, možete uživati u sočnim, zrelim plodovima paradajza, čak i onima koji su počeli kao zeleni plodovi.

Iskoristite ove savjete i uživajte u bogatim okusima koje vam pruža priroda.