Ružmarin – kralj među ljekovitim biljem

43866

Ružmarin se za liječenje i u kuhinji koristi od najstarijih vremena. Budući da je na glasu kao biljka koja jača pamćenje, postao je oznakom ljubavničke vjernosti, pa se zato na svadbama nose grančice ružmarina.

Ružmarin se palio u bolesničkim sobama kako bi pročistio zrak, nosili su ga za vrijeme kuge u drškama štapova za hodanje i mirisnim vrećicama.

U nekim sredozemnim selima rublje se sušilo na grančicama ružmarina kako bi sunce izvuklo njegovu aromu koja će tjerati moljce. U Shakespeareovo doba oblikovali su ga u ukrasna drvca ili podrezivali u obliku kugle ili stošca.

Uzgoj

Ružmarin treba puno sunca i zaštitu od hladnih vjetrova. Potrebna mu je dobra drenaža i vapnenasto tlo.

Može se uzgajati u posudama u zatvorenom na sunčanom mjestu, a preko ljeta ga se može ukopati u zemlju. Manje količine lišća mogu se brati cijele godine, ali većinu lišća treba skupiti prije cvatnje.

Biljka se suši u hladu, a zbog jakog mirisa treba je držati u limenkama ili dobro zatvorenim vrećicama. Ako na lišće dospije vlaga ili jako direktno sunce ono gubi ljekovitost.

Upotreba

List se dodaje raznim jelima od mesa, posebno janjetini i svinjetini. Također se dodaje pečenim krumpirima i biljnom maslacu.

Cvijet se može kristalizirati za ukras. Kada se skinu listovi, stabljike ružmarina mogu se paliti na vatri ili roštilju za ugodan miris (i kao mirisni štapići!), a mogu se koristiti i kao štapići za roštilj. Sušeni listovi zadržavaju aromu i pogodni su za skladištenje.

Za što je sve dobar ružmarin

Kupka od lišća potiče cirkulaciju, koristi se i u potpuriju. Grana je pogodan mirisni kostur za vjenčiće i girlande.

Potiče cirkulaciju i olakšava bolove povećavajući dotok krvi. Za bjeliju i mekšu kožu dobro ju je povremeno oprati čajem od ružmarina.

Također, ružmarin pomaže korijenu kose da ojača, olakšava rast i jača kosu. U istom čaju dobro je umakati noge, pogotovo ako smo mu dodali nekoliko kapi eteričnog ružmarinovog ulja kako bi se manje znojile.

Ružmarin pomaže probavljanju masti. Koristi se u proizvodnji parfema i kao dodatak raznim mirisnim vodicama (10 grama narančina ulja, 10 grama limunske kiseline i dva grama ružmarinova ulja otopiti u 100 mililitra 90 postotnog alkohola!).

U narodnoj medicini koristi se kod bolesti jetre, bubrega, srca i reume.

Agroklub.com