FOTO | Trebižat se misom i polaganjem vijenaca prisjetio poginulih branitelja

1958

U sjećanju na hrabre branitelje koji su položili svoje živote za domovinu, mještani Trebižata okupili su se danas na svečanom misnom slavlju koje je održano kako bi se odala počast i prisjetilo 128 poginulih branitelja ovog malog hercegovačkog mjesta.

Skup je obuhvatio sjećanje na branitelje iz oba svjetska rata, njih 113, te njih 15 koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Uz nazočnost izaslanika Grada Čapljine, predvođenih gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, te izaslanstva Mjesne zajednice Trebižat i HKUD-a “Seljačka sloga” Trebižat, mještani su se okupili kako bi se prisjetili života i žrtve onih koji su se hrabro borili za slobodu i neovisnost svog kraja.

Emotivno misno slavlje

Misno slavlje, koje je održano u župnoj crkvi sv. u Trebižatu, bilo je emotivno i svečano okupljanje koje je obogatilo i kulturno-umjetničko društvo HKUD “Seljačka sloga” svojim nastupom.

Prostor ispred i oko crkve bio je ispunjen sugrađanima koji su donijeli cvijeće i vijence te su se s dubokim poštovanjem prisjetili svojih sugrađana, prijatelja i obitelji koji su dali svoje živote za zajednički cilj.

Važnost čuvanja uspomene

Gradonačelnik dr. Smiljan Vidić istaknuo je važnost očuvanja uspomene na hrabre branitelje i njihovu nesebičnu žrtvu.

“Današnje okupljanje pokazuje koliko nam znači sjećanje na one koji su se borili za našu slobodu. Njihova hrabrost i predanost nikada ne smiju biti zaboravljene, a mi im dugujemo zahvalnost za sve što su učinili za nas”, izjavio je gradonačelnik Vidić.

Nakon završetka misnog slavlja, prisutni su zajedno položili vijence i cvijeće kod spomen-obilježja koje je podignuto u čast poginulih branitelja. Svaki vijenac predstavljao je simboliku zahvalnosti i sjećanja na hrabre živote koji su položeni za slobodu i mir.

Sjećanje na poginule branitelje ostaje duboko ukorijenjeno u srcima mještana Trebižata, a ovakva okupljanja podsjećaju na važnost očuvanja povijesnog nasljeđa i poštovanja prema onima koji su svoj život žrtvovali za bolju budućnost svih nas.