Kravice za 6 mjeseci posjetilo 76.000 osoba!

401

U prvih šest mjeseci ove godine vodopad Kravice posjetile su 75 624 osobe, što je za 20 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (60 500), a iz Turističke zajednice Ljubuški kažu kako očekuju da će brojke do kraja godine dostići one iz predpandemijske 2019. godine.

”Posjete su na tragu 2019. godine. Treba napomenuti da je glavni dio sezone u tijeku, tako da do kraja godine očekujemo posjetu kao predpandemijske 2019. godine”, kazali su Feni iz Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Iste cijene

Cijene su iste kao i prethodne godine te je cijena ulaznice za strane goste 20 KM, a za goste s prebivalištem u BiH 10 KM. Ulaznice za djecu od 7 do 18 godina koštaju 5 KM.

Iako i dalje prednjače domaći gosti, Grad Ljubuški bilježi noćenja turista iz više od 60 zemalja svijeta.

”Prema najnovijim podacima u Gradu Ljubuškom još uvijek prednjače domaći gosti iz Bosne i Hercegovine te susjedne Hrvatske, kao i iz ostatka regije. Bilježimo noćenja turista iz preko 60 država svijeta od kojih vrijedi istaknuti veći broj dolazaka iz Poljske, Italije, Njemačke, Češke i Slovačke”, naglasili su iz Turističke zajednice (TZ) Ljubuški.

Napominju kako Ljubuški sa svojim prirodnim potencijalima i bogatom kulturnom baštinom privlači turiste iz svih zemalja svijeta te da su mnoštvo znamenitosti i bogata kulturna i gastronomska ponuda razlozi zbog kojih se oni koji posjete Ljubuški požele tu opet vratiti.

”Pored prirodnih ljepota turisti mogu posjetiti srednjovjekovnu tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Neizostavno je spomenuti da kupljena ulaznica za vodopad Kravicu uključuje i posjetu najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini, muzeju na Humcu koji je smješten u podrumskim prostorijama humačkog samostana sv. Ante. Ovdje se nalazi i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine. Arheološki materijal prikupljen je na širem prostoru Hercegovine, a podijeljen je na prapovijesnu, antičku i srednjovjekovnu u vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina”, navode iz TZ Ljubuški.

Također, na Humcu turisti mogu posjetiti antički vojni logor Gračine, poznatiji pod nazivom Bigeste. Na spomenutom lokalitetu su otkopani ostaci rimskog vojnog kompleksa te je ovo arheološko područje proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Aktivni turizam

Posjetitelji mogu promatrati sve ove destinacije uživajući u aktivnom turizmu. ”Ljubuški ima razvijen način prakticiranja aktivnog turizma, javlja Bljesak.

S velikim brojem sunčanih dana i prekrasnim prirodnim stazama za trčanje, poput bajera uz Trebižat (nasip/šetnica) u Ljubuškom polju, posjeduje iznimne ambijentalne vrijednosti pogodne za rekreativno trčanje. U Ljubuškom djeluje i Paragliding klub.

Paragliding letenje u ovom gradu pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini. Rijeka Trebižat je iznimno zanimljiva i za avanturizam na vodi gdje se oni koji su željni adrenalina mogu okušati u kanu safariju”, kažu iz Turističke zajednice.

Naglašavaju kako je turizam u Ljubuškom važan segment te se svake godine vrijedno radi na unapređenju turističke ponude.

Razne manifestacije dovode turiste na Kravice

Organiziraju se razne manifestacije međunarodnog karaktera čime se obogaćuje turistička ponuda.

”U predsezoni organiziramo Hercegovina Travel Fest, festival putopisa prilikom kojega na dva dana ugostimo poznate putopisce i influensere iz regije. Predavanja tokom Hercegovina Travel Festa privlače goste svojim sadržajem jer im priušte da sjede u Kulturnom centru u Ljubuškom i putuju svijetom”, dodali su.

Ljubuški Outdoor Festival se organizira već tri godine i prerastao je u događaj međunarodnog karaktera. Ovaj festival predstavlja promociju aktivnog turizma u Ljubuškom koji je u posljednje vrijeme sve popularniji.

Iz TZ-a kažu kako Jazz festival svake godine mladima pruža priliku za edukaciju u jazzu tokom sedmodnevnih radionica za što na našem širem području nemaju gotovo nikakvu priliku. Ljubuški Jazz Fest u Bosni i Hercegovini, a zasigurno i šire, prvi je Festival koji organizira višednevne radionice za jazz u stilu majstorskih seminara klasične muzike.

‘Kušaj ljubuška vina’ manifestacija je koju organizira Udruga vinogradara i vinara, a pored stručnih radionica, ovdje se mogu kušati vrhunska vina napravljena od autohtonih sorti. Beer Fest Ljubuški nudi raznovrstan festivalski program koji je sadržajno prilagođen raznim dobnim skupinama. Osim ponude piva, gdje se može kušati preko 40 vrsta piva od različitih pivovara, tu je i Lounge zona u kojoj se posjetitelji mogu okušati u raznim zabavnim igrama poput stolnog nogometa, flipcup-a i ostalih pivskih igara. Na festivalu u sklopu Food cornera se mogu probati i vrhunski burgeri, kobasice i finger food koje za goste pripremaju neki od najboljih domaćih streetfood majstora.

Advent u Ljubuškom je još jedna manifestacija koja tokom blagdanskih dana okuplja lokalno stanovništvo u centru grada i nudi raznolike kulturno zabavne i gastronomske sadržaje. Sve navedeno, kažu iz TZ-a, čini dodatni sadržaj koji privlači posjetitelje u Grad Ljubuški.

Kravice u svjetskim časopisima

Više svjetskih časopisa uvrstilo je vodopad Kravicu na listu najspektakularnijih kupališta na svijetu, a iz Turističke zajednice ističu kako svako priznanje doprinosi afirmaciji turističke destinacije i samim time većoj posjećenosti.

”Poseban je osjećaj boraviti i kupati se u vodenom amfiteatru vodopada Kravica, u netaknutoj prirodi ovog krškog kraja. Brojni svjetski časopisi su to prepoznali i podijelili svoje iskustvo posjeta vodopadu Kravica te podijelili niz fotografija. Na taj način su zasigurno doprinijeli promociji ljubuškog kraja”, naglasili su.

Turistička zajednica Grada Ljubuškog i u budućnosti planira organizirati i sudjelovati u organizaciji brojnih festivala i manifestacija koje sigurno doprinose dužem zadržavanju turista na području grada, a planiraju nastaviti i promociju turističkog potencijala Grada Ljubuškog na međunarodnim sajmovima.

Uzimajući u obzir da je rijeka Trebižat žila kucavica Grada Ljubuškog u svim sektorima privrede, a čini polaznu tačku razvoja turizma u Ljubuškom, Turistička zajednica planira provesti i ekološku akciju čišćenja korita te rijeke. Uz svakodnevne administrativno-pravne poslove, Turistička zajednica planira raditi na smanjenu birokracije za iznajmljivače smještaja s područja Ljubuškog te im olakšati prijavu/odjavu gostiju putem mobilne aplikacije.

”Novost kod mobilne aplikacije je da ima skener koji dodatno olakšava iznajmljivačima prijavu i odjavu gostiju. Na taj način će Turistička zajednica imati točne statističke podatke o broju noćenja i o profilu naših posjetilaca kako bismo lakše i učinkovitije usmjerili svoje daljnje djelovanje”, poručili su iz TZ Ljubuški.