Kazna za vožnju pretjecajnom trakom na autocesti u RH 260 eura!

1708

Krajnja lijeva traka na autocesti jest pretjecajna i spora vozila na njoj nemaju što tražiti.

Vozite li se u njoj kao da ste usred grada, bez da pretječete sporije vozilo, kazna je 260 eura, jednako kao i za onoga koji vas pokušava požuriti vožnjom na repu, blicanjem svjetlima ili trubljenjem.

Iritira li vas više vozač koji na autocesti presporo vozi lijevom prometnom trakom ili onaj koji se na gradskoj prometnici s više traka u krajnjoj lijevoj agresivno vozi na repu vozaču koji je od njega sporiji, ali je u zakonskim okvirima jer vozi po propisanom ograničenju brzine?

Kršenje zakona

Ili ipak ovaj treći, ovaj koji u gradu ‘štopa’ krajnju lijevu prometnu traku, umjesto da se pomakne na srednju ili desnu? Niti jedan ni drugi, a ni treći, nisu kandidati za vozača godine, no treći vozač ne krši Zakon o sigurnosti prometa na cestama, dok to prva dvojica rade.

Da pojasnimo, u gradskom prometu krajnja lijeva prometna traka ne može se zvati pretjecajnom niti sporiji vozači (ali ne baš toliko spori da predstavljaju opasnost u prometu ili ometaju normalno odvijanje prometa) moraju bježati s nje i prepustiti je bržima.

Oni u gradu mogu voziti lijevom trakom, ako time ne ometaju ostala vozila iza sebe, no podrazumijeva se da se ta vozila iza trebaju kretati u skladu sa zakonom.

Naravno, iritantno je kad se netko zacementira na lijevoj traci s idejom kako za pet, šest kilometara skreće ulijevo pa da se stigne prestrojiti i onda sporije vozi, bez obzira na kolonu iza sebe.

Visoke kazne

A kazniti ga s do 130 eura mogu samo ako je baš napadno spor i time stvara kolonu vozila koja ga nisu u mogućnosti sigurno preteći, ali ne ako, recimo, vozi 10 km/h ispod ograničenja.

Ali, u gradu nije kršenje zakona ako se vi u desnoj traci krećete brže od vozača u lijevoj pa se i vi možete prestrojiti i tako zaobići sporijeg vozača. Već i sama činjenica da je sporiji od ostalih ukazuje da je vjerojatno i lošiji vozač, neiskusniji, pa ga agresija vozača iza njega može samo učiniti još nervoznijim i podložnijim greškama.