Frizerski saloni i pune ordinacije – svi imaju posla od kad je dijaspora stigla u BiH

2076

U privatnim ordinacijama popunjeni termini, u frizerskim i kozmetičkim salonima također, posla imaju automehaničari, vulkanizeri…, u ugostiteljskim objektima općina i gradova nema slobodnog stola.

Jasno je, svi smo ovih dana diljem BiH, stigla nam je dijaspora, piše Večernji list BiH.

Termine za određene usluge rezervirali su mjesecima prije, pa ono naše “možeš li me nabrzinu ošišati” ovih dana slabo prolazi, premda bili i stalni klijenti.

”Naši koji rade u Njemačkoj nevjerojatno su disciplinirani i vidi se da grade karijere u najjačoj ekonomiji Europe, ali i svijeta. Prije ljeta su neki rezervirali termine za šišanje i oni se pridržavaju rasporeda”, priča nam frizerka iz Mostara koja ovih dana ima pune ruke posla.

S ljudima u dijaspori ovih dana sjedimo i razgovaramo o svemu, a komentiramo i ekonomsku situaciju u Njemačkoj jer, prema trenutačnim informacijama, stanje nije najbolje.

”Došao je na naplatu lockdown i tiskanje novca kako bi se tadašnji nerad isfinancirao. Sva ova inflacija posljedica je toga. A tek će doći na red rat u Ukrajini. Njemačka je u teškoj situaciji, ali kada se to kaže za Njemačku, morate biti svjesni da će ova zemlja na kraju isplivati iz krize, vjerojatno jača nego prije. Naravno, događa se da se “kalemi” kriza na krizu pa ne znamo što nas novo očekuje, ali ako ne bude nekih prevelikih potresa, naći će se način da ova ekonomija ispliva”, priča nam sugovornik iz Gruda koji živi i radi vani. Dijaspora je poslala i donijela milijarde maraka u ovu zemlju od početka godine.

”Radi se jedan stalni posao i uz to dodatni, to nije nikakva tajna. Novac šaljemo svojima, uglavnom za rješavanje socijalnih problema, plaćanje računa, održavanje kućanstva, prehranu i lijekove. Također, neki pokreću i poslove zahvaljujući tom novcu. Da ne pričam o stanogradnji i kupnji novih stanova”, govori nam.

Upravo to je ovih dana tema. Dok u svijetu masovno padaju cijene nekretnina, što bi mogao biti okidač za novu globalnu recesiju, u BiH taj pad još nije počeo. Stanovi su od 2200 do 5000 maraka po kvadratu.
poster

”Cijene su nerealne i jasno da ih oni koji žive i rade u BiH ne mogu priuštiti ili, ako mogu, mnogo se toga moraju odreći, zavaliti se u kredite i slično. Međutim, nama koji radimo vani to je vrijedna investicija jer praktički ulažemo u život nakon Njemačke. Naravno, mnogi od nas imaju roditeljske kuće, međutim, nemojmo se zavaravati, stanove je puno lakše održavati. Realno, možemo platiti održavanje kućanstava, ali nema kod nas mnogo stručnih ljudi koji to mogu raditi, a pritom mislim na cjelokupnu odgovornost brige za kućanstvo, od obrezivanja voćaka preko zalijevanja vrta do popravaka”, naglašava sugovornik.

Dijaspora je pokretač BiH i tu činjenicu moramo znati iskoristiti. Analitičari, među ostalim, ističu i činjenicu da vani rastu cijene, ali rastu i plaće, pa je dijaspora ove godine u BiH stigla s rekordnom količinom novca. A mogla bi ga imati još više.

Već se sada raspravlja o minimalnoj satnici od 14 eura u Njemačkoj, što bi se moglo realizirati već od početka iduće godine. To će zasigurno doprinijeti nastavku iseljavanja s ovih prostora.

Pogled na Veleposlanstvo Njemačke, gdje brojni bh. građani traže “vizu za budućnost”, najbolje oslikava situaciju u ovoj zemlji iz koje se želi otići i iz koje je u ovih 10 godina otišlo oko pola milijuna ljudi.

Istraživanja sve više pokazuju da se ne odlazi samo zbog financija nego zbog različitih nezadovoljstava jer život u ozračju straha i beznađa koje potiču stalne političke napetosti nikome nije zanimljiv.