Ruralne sredine u Hercegovini imaju više za ponuditi turistima nego gradovi

1951

Veći gradovi u našoj zemlji nisu i ne bi trebali biti jedina turistička ponuda. Ruralni krajevi itekako imaju što ponuditi, posebno kada je riječ o organskoj proizvodnji hrane. Istočna Hercegovina u tome, na jedan način, prednjači. Staza sira i meda istočne Hercegovine projekt je održivog turizma u BiH i financira ga USAID Turizam. Fokus je na Bileći, Gacku, Nevesinju, Berkovićima i Ljubinju. Što ti krajevi mogu ponuditi?

Nevesinjsko selo Bratač uvršteno je u 14 najljepših sela u našoj zemlji zahvaljujući USAID-ovom projektu razvoja održivog turizma. Tamošnji mještani imaju mnogo planova, poput postavljanja panoa gdje bi bile označene sve seoske znamenitosti, ali i info pult.

„Već smo predali informacije o mještanima koji imaju kapacitet za prenoćišta, nedavno su bili neki geolozi i među njima jedan iz Brazila koji je pitao gdje ovdje može odsjesti i odmoriti se. Mislim da bismo od svega mogli napraviti jednu dobru priču“, govori Slobodan Gušić, sudionik u projektu razvoja održivog turizma.

Bogata priroda i mir sve su traženiji kada je riječ o željama za kvalitetnim odmorom. No, kakav bi to odmor bio da nije dobre hrane. Nevesinjski kraj oduvijek je poznat po kvalitetnom kajmaku, ali i siru iz mijeha. Zato i ne čudi što se sir našao u projektu „Staza sira i meda“ kako bi doprinijeli izgradnji buduće Slow food destinacije.

„Počelo je to prije dvadesetak godina. U početku je išlo polako dok se nisu stekle mušterije. Trenutno tog sira fali jer sve nas je manje koji ga proizvodimo. Imamo osam do deset krava“, kaže Miroslav Glogovac, proizvođač sira iz Nevesinja.

Zasad sir plasiraju lokalno, ali i u Stolac, Mostar, Čapljinu pa i u Dubrovnik, u susjednoj Hrvatskoj. Premda je sve manje radne snage, proizvođači sira vjeruju u uspjeh tim više jer raste zainteresiranost za ruralni turizam.

„Priroda je netaknuta, dolaze motoristi, biciklisti, imamo biciklističke rute, pješačke, ljekovito bilje. Mještani su među poznatijim proizvođačima krumpira, onda stočarstvo. Dakle, u selu može biti raznih vidova ruralnog turizma“, navodi Gušić.