Berba paprike: Savjeti za pravilno branje i očuvanje kvaliteta plodova

2195

Nakon rasađivanja treba proći najmanje dva mjeseca da bi počela berba paprike, a za neke sorte i cijela tri mjeseca. Bere se u dvije faze: u tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti plodova, zavisi od toga čemu je namijenjena nakon berbe.

Da bi se izbjegli problemi u kasnijem razdoblju, branje ne treba obavljati dok je rosa jaka, ili odmah nakon kiše.

U tom razdoblju je vlažnost plodova visoka, što pravi probleme u kasnijem razdoblju kada se uskladište, jer se stvaraju dobri uvjeti za širenje bolesti paprike.

Uzgoj paprike u plasteniku

Uzgoj paprike u plasteniku omogućava da berba počne prije nego na otvorenom prostoru, tako da se može ostvariti i bolja cijena.

Kada je u pitanju zaštita paprike tijekom berbe, treba biti oprezan i koristiti sredstva s odgovarajućom karencom.

Berba paprike obavlja se postupno u nekoliko prolaza, jer plodovi tako dozrijevaju. Branje se obavlja ručno (poželjno je koristiti škare ili nož) i pažljivo, da se ne bi oštetila stabljika.

Ne brati paprike na izravnom suncu

Obično je vremensko razdoblje između dvije berbe tjedan dana, mada može kod nekih sorti biti i cijelih 12 dana.

Paprika nakon berbe ne treba da bude na izravnom suncu više od jednog sata, jer se pojavljuju ožegotine plodova.

Plodovi koji su u fazi tehnološke zrelosti u karakterističnoj su boji za sortu i imaju punu veličinu. Površina je glatka i ima određenu otpornost na pritisak. Branje paprike u ovoj fazi se uglavnom obavlja za upotrebu u svježem stanju.

Fiziološka zrelost je faza kad su sjemenke potpuno razvijene, a boja plodova poprima djelomično nijanse crvene, narančaste ili roze.

U ovoj fazi se plodovi koriste za dalju preradu ili za sušenje. Od razdoblja tehnološke zrelosti do onog fiziološke obično prođe malo više od dva tjedna.

Branje ovisi od načina uzgoja

Branje zavisi od načina uzgoja i koja je sorta paprika u pitanju.

Karakteristično je, recimo, da se feferoni namijenjeni za preradu svi beru u jednom prolazu, bez obzira na to u kojoj su fazi zrenja.

Vrijeme skladištenja paprika u svježem stanju veoma je ograničeno, obično je to do tjedan dana. Ako se u skladištima osigura temperatura od 0 °C, plodovi paprike se mogu čuvati mjesec dana, dok pri temperaturama od 10 °C mogu biti u skladištu dva tjedna.

Ako nije namijenjena za korištenje u svježem stanju, u tom je razdoblju je već potrebno početi s njenim konzerviranjem ili zamrzavanjem.

Izvor: Agrosavjet