Zbog cijena i gužvi mnogi u Hercegovini pretvaraju kuće u odmorišta za ljeto

5817

Ljetujte kod kuće po najboljim cijenama. Tako bi mogao glasiti slogan za buduće godišnje odmore, i to doslovno jer sve je više onih koji vlastiti dom pretvaraju u ljetovalište jer Jadran postaje preskup za žitelje BiH, piše Večernji list.

Udaranje temelja

Noćenja koja koštaju stotine eura mnogima se ne isplate, pa čak i oni sa solidnom zaradom tvrde da im je suludo trošiti prosječnu plaću za dan ili dva odmora jer, jasno, ne plaća se samo smještaj nego i hrana i piće te niz popratnih stavki koje se najednom pojave.

Stoga, sve je više onih kao što je naš sugovornik iz jedne hercegovačke općine koji je kupio bazen za oko tisuću i petsto maraka i kaže da je prezadovoljan, a plan ga je ukopati za iduću godinu.

”Cijelo ljeto, nakon radnog dana, ja sam ovdje i mogu vam reći da sam zadovoljan, a ni obitelj se ne žali jer je bazen omjera 6 puta 2 pa se dobije lijepa površina. Na zimu planiram udariti temelje, betonirati i postaviti bazen. Ima tu procedure, ali imam cijeli koncept kako bi on tu stajao tijekom cijele godine, a preko zime bi bio zaštićen. Kontaktirao sam i neke stručnjake koji mogu dati savjete oko ovog plana. Smatram da će onima koji žive u kućama ovaj način biti sve popularniji jer pravi bazeni koštaju desetke tisuća maraka, a ovaj je višestruko jeftiniji, a opet učinkovit”, priča sugovornik Večernjeg lista.

Kaže kako su godišnji odmori postali mnogima nedostupni onako kako se dosad išlo, obiteljski, na nekoliko dana.

”Četveročlana obitelj treba minimalno od 500 do 1000 maraka da provede dan na moru. Također, stvar je i komfora, sve da želim toliki novac dati za ljetovanje, nije mi do gužve na plažama i potrage za nekim slobodnim mjestom i hladovinom, stoga mi je ova opcija s kućnim bazenom došla kao kec na desetku”, iskreno će sugovornik.

A kako doznajemo u jednoj tvrtki koja proizvodi montažne objekte, sve je veća potražnja za montažnim bazenima u BiH. Među glavnim prednostima su otpornost na mehanička oštećenja i na ekstremne temperature, mraz i slično.

Vrijeme trajanja je do 15 godina, uz promjenu folije, relativno ih je lako transportirati i ugraditi, a i cijena je jako pristupačna. U hrvatskoj tvrtki Mali bazeni nedavno su govorili i kako su drveni bazeni sve popularniji i na hrvatskom tržištu, iako ta zemlja ima more.

Previsoke cijene, očito, i domaćima stvaraju problem

”Drveni bazeni su estetski prihvatljivo, kvalitetno i brzo rješenje. Mogu se potpuno ili djelomično ukopati u zemlju, a mogu biti i nadzemni, što se preporučuje roditeljima s malom djecom jer se smanjuje rizik da bi djeca mogla upasti u bazen.

Jedini uvjet je da podloga bude savršeno ravna i čvrsta jer bazen napunjen vodom, s težinom većom od tone, može dovesti do propadanja tla. Nosiva konstrukcija bazena je drvena, a kod bazena većih dimenzija unutar drvenih vertikala skriveni su čelični nosači koji pojačavaju stabilnost bazena.

Voda se ne ulijeva izravno u drveni okvir, nego se s unutarnje strane oblaže standardnom bazenskom folijom ispod koje dolazi antibakterijski filc za zaštitu folije – objasnili su u tvrtki koja daje jamstvo da drvo neće istrunuti sigurno deset godina.

Nove opcije

A ono što je još uvijek rijetkost na tržištu, ali lagano pristiže i na naše prostore je bazen od kontejnera. Da, i za to se koriste kontejneri, međutim, za taj projekt, iako je jeftiniji od ostalih, treba angažirati stručnjake.

Nakon raznih vrsta boja i premaza, potrebno je instalirati vodovod za bazen, ugraditi cijevi za spajanje otvora na pumpu za filtriranje. Nove, jeftinije varijante mnogima u BiH uljepšat će ljetovanje kod kuće.