Treći toplinski val je iza nas

1196

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović na Facebooku je napisao da je treći toplinski val iza nas te kakvo nas vrijeme očekuje u narednom razdoblju.

U ponedjeljak je, podsjećamo na snazi bilo narančasto upozorenje te je pojedine dijelove Bosne i Hercegovine pogodilo i nevrijeme.

Treći toplinski val je iza nas. Ove godine trebamo biti sretni, pa i presretni jer smo imali samo tri. Ni jedan nije bio ni blizu rekordno ekstreman, ni jedan nije predugo trajao i poslije svakog došlo je značajnije osvježenje u vidu padalina i nižih temperatura zraka.

Tijekom ponedjeljka osvježenje koje je pristiglo u Bosnu i Hercegovinu, dugo je najavljivano. Ciklona koja je trenutno iznad sjevera Italije i prateći frontalni sustav uvjetovao je padaline praćene grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Narančasto upozorenje opravdalo je svoju ulogu.

Maksimalne temperature 28. kolovoza i dalje su bile značajno visoke i kretale su se od 30 do 39 °C. Pad temperature u trenutku prolaska olujnog sustava bio je i do 15 °C, a koliko je nagla promjena bila ukazuju podaci, npr. za Gornji Vakuf gdje je u 30 minuta temperatura padala i za 6,7 °C (od 20:10 izmjereno 23,6 °C do 20:40 16,9 °C). Brzine vjetra bile su značajne tijekom večeri, dosezale su i do 80 km/h što je napravilo i značajni štete u Bosni i Hercegovini.

Inače, da sada smo imali devet dana s olujnim udarima vjetra tijekom kolovoza, što je više od prosjeka. Pljuskovitih padalina je bilo na cijelom prostoru. Intenzitet je također bio dosta izražen, ponegdje je palo oko 20 l/m² u samo 20 minuta.

Količine padalina u protekla 24 sata (l/m²): Bileća 140, Mostar 54, Trebinje 37, Gacko 25, Ivan-sedlo 21, Bugojno 20, Bjelašnica 19, Sokolac 15, Bihać i Livno 11, Čemerno 10, Bosanski Novi 8, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 6, Gradačac 5, Han Pijesak, Tuzla i Zenica 4, te Banja Luka i Zvornik 3 l/m², napisao je Krajinović.
Također, on je naveo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca, prenosi N1 televizija.

Do kraja mjeseca nestabilno vrijeme prognozira se za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Povremeni pljuskovi, nešto intenzivniji na jugu zemlje uz temperature od između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 18°C. Danju između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C. Od petka stabilnije i toplije vrijeme, najavio je Krajinović.