Hoće li doći do novog poskupljenja goriva?

115

Ako ova cijena barela potraje, ona će pokrenuti spiralu poskupljenja i već krajem tjedna možemo očekivati da cijena naftnih derivata bude preko 3 KM za litru.

U rasponu od 2,80 do 3,10 KM.

Cijene nafte su skočile iznad 90 dolara na svjetskom tržištu u utorak nakon što su Saudijska Arabija i Rusija iznenadile trgovce najavom smanjenja opskrbe do kraja godine. To je rekordna vrijednost u 2023. godini, piše Avaz.

Stručnjak za energetiku i ministar u Vladi Sarajevske županije Almir Bečarević kaže za Avaz kako će tijekom ovog tjedna biti jasno je li cilj umjetnog podizanja cijena 100 dolara po barelu.

”Dostignuta cijena barela je rezultat umjetnog ”pumpanja” cijene barela kroz smanjenje proizvodnje. Najmanje je to rezultat ponude i potražnje. Kao što sam i najavljivao, zemlje proizvođači nastoje umjetno podići cijenu prema 100 dolara, a u tim aktivnostima prednjači Rusija”, rekao je Bečarević.

”Još je rano za konačnu procjenu, ali ako ova cijena barela potraje, ona će pokrenuti spiralu poskupljenja i već krajem tjedna možemo očekivati da cijena naftnih derivata bude preko 3 KM za litru. U rasponu od 2,80 do 3,10 KM”, pojasnio je Bečarević.