Sadnja luka u jesen: Savjeti i najbolje sorte za uspješnu berbu

9362

Jesen je vrijeme kada se poljoprivredni entuzijasti i profesionalci pripremaju za sadnju luka. Odabir pravih sorti i pravilna tehnologija sadnje igraju ključnu ulogu u postizanju uspješne berbe sljedeće godine.

U ovom članku, saznat ćete nekoliko važnih savjeta o jesenjoj sadnji luka i upoznati se s najboljim sortama za ovu sezonu.

Za jesenju sadnju luka, najčešće se biraju crveni i bijeli luk. No, odabir prave sorte igra ključnu ulogu u uspjehu. Važno je izabrati sorte koje su tolerantne na hladnoću i niske temperature.

Važno je odabrati sorte

Osim toga, treba izbjegavati područja gdje su prethodno uzgajane kulture poput krumpira, pasulja, lucerke ili crvene djeteline, jer mogu sadržavati nematode koje mogu nanijeti štetu luku.

Plodored je ključan. Luk se ne bi trebao uzgajati na istoj parceli prije tri godine nakon uzgoja srodnih kultura iz iste biljne porodice.

Za uspješnu sadnju, važno je osigurati dobar kontakt između korijena i zemljišta. Pripremite rastresito i rahlo tlo na kojem će luk najbolje uspijevati. Preporučuje se posipanje 10 g drvenog pepela po kvadratnom metru, ali ne pretjerujte. Luk preferira neutralno tlo s pH vrijednošću između 6 i 7.

Optimalno vrijeme za sadnju polovica listopada

Optimalno vrijeme za sadnju je druga polovica listopada, ali prilagodite termin vremenskim uvjetima. Mlade biljke moraju imati dovoljno vremena da se dobro ukorijene prije zime kako bi uspješno prezimile.

Nemojte presaditi luk prerano, jer će biljke biti oslabljene i osjetljive na izmrzavanje. S druge strane, kasna sadnja rezultira biljkama koje neće imati dovoljno vremena za ukorjenjivanje.

Razmak i dubina sadnje su također ključni faktori. Luk je najbolje saditi tako da se naprave plitki kanali u pripremljenom tlu, gdje će se lučice crvenog luka ili čenovi bijelog luka utisnuti.

Razmak između kanala treba biti između 20 i 30 cm, dok razmak u redu treba biti 7 do 10 cm. Za berbu mladog luka, razmak u redu može biti manji, od 5 do 7 cm. Nakon sadnje, lagano zatrpajte zemljom grabljama.

Dubina sadnje lučica i čenova treba biti oko 5 cm. Ne posađujte ih preplitko ili preduboko kako biste izbjegli izmrzavanje ili isušivanje.

Najbolje sorte za sadnju luka

  • Holandski žuti: Srednje rana sorta s krupnim, čvrstim glavicama koje dosežu 80-90 g. Ovaj luk ima umjerenu ljutinu i pogodan je za svježu upotrebu i termičku obradu.

  • Ptuj Crveni Arpadzik: Slovenačka sorta srednje kasnog luka, dobro podnosi sušu i pogodna je za kuhanje i salate.

  • Sjemenski luk Stuttgarter: Veliki, tamno žuti luk s bijelim mesom. Srednje rana sorta koja je otporna na bolesti i popularna u uzgoju.

  • Luk Šturon: Sorta za kasniju proizvodnju s veoma krupnim glavicama i zlatnim ljuskama. Pogodan za svježu upotrebu i skladištenje.

  • Majski srebrenjak: Lukovice su potpuno bijele boje, sočne i pljosnate. Ova sorta je pogodna za proizvodnju mladog luka u rano proljeće, ali teže se čuva.

Ako ne stignete posaditi luk u jesen, nemojte brinuti, uvijek postoji opcija za proljetnu sadnju. Upotrijebite arpadžik za sjetvu crnog luka i budite sigurni da pratite vremenske uslove kako biste ostvarili uspješnu berbu.

Sada kada znate nekoliko ključnih savjeta za jesenju sadnju luka i koje su najbolje sorte za sadnju, spremni ste za uspješnu berbu u sljedećoj godini. Pravilna priprema tla, odabir sorti i poštivanje preporuka za sadnju osigurat će vam zdrav i obilan usjev luka.

Izvor: Agrosavjet