VIDEO | Može li država natjerati prodavače da smanje cijene?

247

Nakon što su u Srbiji smanjene cijene velikog broja prehrambenih proizvoda, i u Republici Srpskoj na pomolu je ograničavanje cijena domaćih proizvoda.

Analitičari ocjenjuju kako entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane, te da se to davno moglo postići.

U Federaciji je na snazi odluka o ograničenju marži na osnovne prehrambene proizvode, i kažu da nemaju zakonskog osnova drugačije djelovati, piše BHRT.

Visoke cijene hrane

Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovice troška u potrošačkoj košari koja je za kolovoz dostigla rekordnih tri tisuće i 300 maraka.

Po ugledu na Srbiju i u Republici Srpskoj je najavljena akcija smanjenja cijena hrane domaćih proizvoda i tim povodom je najavljen sastanak ministra trgovine i turizma sa predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi se vidjelo u kojem postotku se cijene domaćih proizvoda mogu sniziti.

U akciju će biti pozvani da se uključe, pored trgovačkih lanaca i proizvođači i distributeri, a sve nakon što se vidjelo da ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i nije puno utjecalo na smanjenje cijena hrane.

U Republici Srpskoj ovo je nastavak akcije Društveno“ odgovorno“ iz lipnja ove godine.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, kaže:

“Da dodatno pomognemo građanima, da uključimo širi dio poslovne zajednice, ne samo trgovačke lance, već sve u lancu koji služi za dolazak jednog proizvoda na police. Kampanja će biti usmjerena na poboljšanje trenutnog stanja inflacije”.

Građani žele niže cijene

U Udruženjima potrošača kažu da je i bilo vrijeme i da treba pratiti ono što se događa u regiji, pa da dođe i kod nas do smanjenja cijena bar dijela proizvoda. Murisa Marić, UG ”DON”, kaže:

“Vlada je trebalo odavno da se pozabavi stanjem na tržištu i utvrdi koje cijene bi bile realno opravdane i da onda te cijene jednostavno ograniči, a ne da se pregovara i dogovara, ako imate sve poluge da jednu takvu odluku donesete, a ne da molite nekoga da vam izađe u susret”.

Analitičari su ocijenili da je vlastima u Bosni i Hercegovini odavno na raspolaganju veliki broj alata kojima bi izvršili pritisak na smanjenje cijena.

Vlast može utjecati na cijene

Da je vlast odavno trebala ograničiti cijene smatra i Igor Gavran, ekonomski analitičar.

“Vlada je trebala odavno se pozabavi analizom stanja na tržištu, utvrdi koje cjene bi bile realno opravdane troškovima i da onda te cijene jednostavno propiše odnosno ograniči maksimalni iznos cijena bez nekih pregovora i dogovora”, navodi.

Građani pozdravljaju najavu akcije,dok su neki i skeptični.

U Ministarstvu trgovine Federacije BiH tvrde da je nedavnim ograničavanjem marži na osnovne životne namirnice Vlada učinila sve što je mogla jer se cijene na tržištu formiraju slobodno, te da bi drugačija odluka o ograničavanju cijena bila kršenje zakona.