Rast cijena goriva mogao bi se nastaviti, granica od tri marke po litri sve bliža

482

S poskupljenjem goriva, kao glavnim pokretačem rasta inflacije, s razlogom se možemo zabrinuti kakva nas jesen očekuje. Posljednjih dana konstantno se cijene goriva korigiraju naviše. Stručnjaci upozoravaju da bi se ovaj rast cijena mogao i nastaviti, ali jednako tako i da bi se u idućih sedam do deset dana cijena mogla približiti i magičnoj granici od tri marke, što bi predstavljao rast od čak 20 posto u posljednjih 90 dana.

Kako je za Glas Srpske komentirao predsjedatelj Grupacije za promet nafte i naftnih prerađevina Gospodarske komore Republike Srpske Đorđe Savić, konstantan rast vrijednosti sirove nafte na globalnom tržištu i nabavnih veleprodajnih cijena naftnih prerađevina primorava domaće distributere da sve češće prave korekcije cijena na svojim benzinskim crpkama, ovisno o tome po kojoj cijeni su uspjeli nabaviti određene količine za prodaju.

– Veleprodajne cijene naftnih prerađevina u Luci Ploče trenutačno iznose 2,7 maraka po jednoj litri. Radi se o cijeni u koju je već uračunat PDV, trošarine i cestarina. Pridodamo li ovome i troškove prijevoza i dopuštenu maržu distributera od 25 feninga, može se i na prvu vidjeti da će se cijena goriva na našim crpkama gotovo izvjesno u nekom budućem razdoblju približiti granici od tri marke – kazao je za Glas Srpske Savić.

Prokomentirao je i najnovija događanja i nova negativna kretanja koja prave nove inflatorne pritiske. Kako je rekao za navedeni medij, nabavne cijene dizela puno su više rasle od onih sirove nafte te je tako ova naftna prerađevina u posljednja tri mjeseca pa do danas poskupjela za oko 41 posto. U lipnju je dizel, kaže Savić, stajao nešto manje od 700 dolara po jednoj toni, a krajem prošloga tjedna cijena je skočila na 1003, što je najveća cijena od studenoga 2022.

– Ilustracije radi, od prvog rujna ove godine pa do danas, znači u ovih desetak dana, nabavna cijena dizela porasla je za 12 feninga te stoga već u idućih nekoliko dana treba očekivati da gorivo ode iznad 2,9 maraka za litru, ali i da je psihološki moment približavanja cijeni od spomenute tri marke sve izvjesniji. Gorivo u Srbiji trenutačno košta 1,75, Sloveniji 1,61, Crnoj Gori 1,58, a u Hrvatskoj 1,57 eura. Kod nas je ono 1,45 eura. Vidimo da su sve zemlje u okružju već podigle cijene i, ma kako to bolno bilo, i mi ćemo, nažalost, morati to uraditi jer domaći distributeri ne mogu sebi dopustiti da im bude ugrožena profitabilnost zbog povećanih ulaznih troškova – objasnio je Savić za Glas Srpske.

Kako rastu cijene goriva, nesumnjivo će doći i do rasta svih ostalih cijena, pa i hrane, iako su one na svjetskoj razini u posljednje vrijeme padale. Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora, za Nezavisne je kazala kako su cijene hrane na svjetskom tržištu već odavno niže, ali da nema nade da će u BiH doći do njihova smanjenja.

– Kod nas evidentno neće doći do smanjenja cijena. Ovdje nitko više i ne razmišlja o građanima i onom broju građana koji jako teško preživljavaju. Ovo ne traje šest mjeseci, ovo traje već tri-četiri godine kako je došlo do drastičnog povećanja. Vidjeli smo da su samo pojedine crpke imale nešto nižu cijenu goriva kada je cijena barela nafte bila nešto jeftinija na svjetskoj burzi – objasnila je Marić dodajući da bi najavljeni rast cijene nafte mogao imati negativne posljedice na cijene hrane.