Koliko je pametno svaki dan jesti crveno meso?

1097

Naravno, crveno meso može biti dio uravnotežene prehrane ako se konzumira umjereno. Sva meso nisu jednaka, a nutritivni profil određenog mesa odredit će koliko je zdravo za svakodnevnu konzumaciju.

Ovdje ćemo razmotriti mitove o crvenom mesu i podijeliti što znanost kaže o tome što svakodnevna konzumacija mesa čini vašem tijelu tijekom vremena.

1. Osjećat ćete se punije

Meso je izvor proteina, a nemasno crveno meso je visokoproteinska, niskokalorična hrana koja vas drži sitima. Proteini su važni za osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli težine.

2. Možete izgraditi mišiće i poboljšati zdravlje mišića

Protein u mesu pomaže u izgradnji i održavanju mišićne mase. To je posebno važno za one koji se bave fizičkom aktivnošću i žele poboljšati svoju tjelesnu kondiciju.

3. Vaš bi se metabolizam mogao poboljšati

Crveno meso je dobar izvor vitamina B12, ključnog za metabolizam i zdravlje srca. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati umor i nedostatak energije.

4. Moguć povećani rizik od raka

Studije su pokazale povezanost između konzumacije crvenog i prerađenog mesa i povećanog rizika od raka debelog crijeva. Stoga je važno konzumirati crveno meso umjereno.

5. Možete povećati rizik od srčanih bolesti

Povećana konzumacija crvenog i prerađenog mesa povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti. Preporučuje se konzumiranje manje masnog i prerađenog mesa, a više nemasnog mesa, piše Independent.

Zaključak

Konzumiranje crvenog mesa može biti dio uravnotežene prehrane, ali važno je konzumirati ga umjereno. Preporučuje se biranje nemasnih opcija crvenog mesa i izbjegavanje prerađenog mesa. Vaš liječnik ili stručnjak za prehranu mogu vam pomoći odabrati odgovarajuću količinu crvenog mesa za vaše potrebe.