VIDEO | BiH: U porastu izvoz drva i trupaca

565

Uz izvoz radne snage, Bosna i Hercegovina se suočava i s problemom izvoza trupaca.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još nije usvojio prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o produžavanju zabrane izvoza trupaca do 31. listopada, iako je rok primjene postojeće odluke istekao prije gotovo dva mjeseca.

Dok domaći drvoprerađivači ističu da je što prije potrebno donijeti odluku o spuštanju rampe, izvoz raste, prenosi BHRT.

Zabrana izvoza trupaca istekla je 31. srpnja. Odmah po isteku zabrane, za osam dana drvoprerađivači uspjeli su izvesti drvo u vrijednosti od 130.000 KM. Ta brojka je samo nastavila rasti.

Zbog problema sa nabavkom sirovine na domaćem tržištu, jedan od najvećih bijeljinskih prerađivača drveta, kompanija “Steko” okrenula se uvozu.

”U vremenima kada je drvo bilo na cijeni i kada su svi drvoprerađivači mogli zaraditi, tad je bio dozvoljen izvoz i došli smo u situaciju da sam ja u tom trenutku morao preći na kompletan uvoz iz Austrije i Njemačke što mislim da je sramota za sve naše u ovoj zemlji”, ističe Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju drvenih kuća.

Ako se ponovo ne zabrani izvoz trupaca, najbolji trupci će ići van granica, kažu u Udruženju drvoprerađivača Republike Srpske.

”Generalno će biti problem da će najbolji trupci lišćara ponovo ići u Kinu ili u ostatak Europe, čega je u BiH nedovoljno. Ako imamo razumijevanja, da možda napravimo kompromis, predložit ćemo da se ogrjevno i meko drvo, jela, smreka, da se ostave kao slobodni za izvoz”, kaže Darko Partalo iz Udruženja drvoprerađivača.

Tržište EU trenutno je preplavljeno robom iz Kine, što dodatno smanjuje potražnju za proizvodima iz BiH, piše BHRT.