VIDEO | Čapljina potiče stanogradnju: Subvencije za kupnju prve nekretnine donose razliku

2101

U Gradskoj upravi Čapljina odlučili su se na uvođenje brojnih demografskih mjera, među kojima se kao najpopularnija izdvaja – subvencija mladima za kupovinu prve nekretnine.

Oko 250 tisuća mladih u BiH, prema procjenama, do 35. godine živi kod roditelja.

Rješavanje stambenog pitanja, nerijetko sa sobom nosi bojazan i glavobolje od dugoročnih kreditnih zaduženja.

I zato što se ne mogu osamostaliti, mnogi mladi napuštaju zemlju. A trend odlaska nije zaobišao ni Čapljinu.

Subvencija Grada Čapljine

Kada se kreće u novi život i osniva obitelj svaka marka dobro dođe. Zna to i Mijo Raič, koji je korisnik subvencije koju daje Grad Čapljina za kupovinu prve nekretnine postao prije dvije godine. Ovaj potez gradskih vlasti, kaže, uvelike mu je olakšao prve korake ka samostalnosti.

”Živio sam tu u Višićima na selu, pa sam prešao sa ženom u grad, evo ovdje sam u ovoj zgradi stan uzeo. Svaka pomoć je u tom trenutku dobro došla, velik je spisak stvari i potreba koje tada treba financirati i naravno da ovaj iznos uveliko pomaže da se to razdoblje prebrodi”, kaže Mijo Raič, korisnik subvencije.

Za razliku od prošlih godina kada je subvencija kupovine prve nekretnine iznosila 100 KM po kvadratnom metru stambenog prostora, ove godine zbog rasta cijena nekretnina, kažu nam u Gradskoj upravi, taj iznos će biti nešto veći.

Pravo na subvenciju prve nekretnine imaju mladi sa područja Čapljine do navršenih 35 godina starosti, a sufinancira se do 75 metara kvadratnih stambene površine.

215 prijavljenih

”Do sada se 215 obitelji prijavilo i naravno da je zainteresiranost velika jer za jednu mladu obitelj to su pristojni novci koji će im pomoći prilikom kupovine prve nekretnine. Stanogradnja cvjeta, ali još uvijek je velik nedostatak stanova”, kazao je za BHRT gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

”Ja osobno znam mlade obitelji iz drugih gradova, Stoca, Mostara, koji su zbog ovih mogućnosti koje se nude došli živjeti u Čapljinu. Stvarno, Čapljina se planski gradi, evo tu su i zelene površine. Dalje, prostornim planom predviđa se vrtić, škole”, dodaje Raič.

Novi vrtić

”Trenutno blizu 100 djece čeka na mjesto u vrtiću i, vidjevši sve to, mi smo se odlučili da pravimo novu zgradu vrtića sa jaslicama i za nekih mjesec dana ćemo raspisati natječaj, jer glavni projekt nam je pri samom kraju”, objašnjava Vidić.

Za kupovinu prve nekretnine u Čapljini mogu se, osim mladih obitelji, prijaviti i pojedinci koji ispunjavaju uvjete natječaja i žele na taj način da se stambeno osamostale, piše BHRT.