Voće i povrće na tržnicama skuplje i do 70 posto

2710

Gradske pijace širom BiH u znaku su zimnice. Povrća i voća ne manjka, ali je činjenica da je znatno skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Pojedino voće i povrće skuplje je i do 70 posto, a tome su, kazali su na mostarskoj Tržnici, kumovali nepovoljni vremenski uvjeti.

Budući da su kućni budžeti sve tanji, brojni građani koji su navikli na pravljenje vlastite zimnice pitaju se koliko im je to isplativo kada naprave računicu.

Kupovna moć

”Iskrena da vam budem, mislim se hoću li praviti ajvar. Godinama to radim, usto napravim i poneku teglu džema, ali ajvar je na prvom mjestu. Paprike roge su vrlo skupe, pa i patlidžani. Kada tome dodam ulje, bijeli luk potrošnju struje, sav moj trud, jer onaj tko pravi ajvar, zna o čemu govorim, ne znam koliko se isplati. Evo, vidim, tegla od kilogram domaćeg ajvara košta 12 KM”, kazala je jedna Mostarka za Avaz.

Pojedini prodavači su svjesni, kako su nam kazali, slabe kupovne moći građana, kao i činjenice da će zimnicu ove godine samo rijetki pripremiti.

Zbog visokih cijena na tržnicama mnogi se odlučuju otići do veletržnice u Čapljini. U konačnici, to im je isplativije.

Kako nam je rekao Marijan Brajković iz Poljoprivredne zadruge Višići, cijene povrća i voća, definitivno, jesu više u odnosu na prošlu godinu, ali su na to utjecali svi ulazni parametri.

Ipak, paradajz, paprike, među kojima i roge, prodaju na tržištu bez većih poteškoća.

Sivo tržište

”Činjenica je da je na gradskim pijacama voće i povrće uglavnom skuplje između 20 i 30 posto u odnosu na cijenu proizvođača. To su tzv. druge i treće ruke, da ne kažem famozno sivo tržište”, rekao nam je Brajković.

Na mostarskoj tržnici paprike roge se prodaju po cijeni između 3 i 4 KM, a „obične“ i patlidžani su 3 KM.

Bijeli luk po kilogramu košta 10 KM, a kupus od 1,5 do 2 marke. Kilogram šljiva, koje su trenutno najtraženije voće, košta između 3 i 3,5 KM.

Trgovci su kazali da je tijekom kolovoza prodaja bila znatno bolja. Potvrđuju to i podaci Federalnog zavoda za statistiku, prema kojima je vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama, odnosno tržnicama u FBiH u kolovozu iznosila 2.207.836 KM.

To je povećanje za 34 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. U ukupnoj proizvodnji prednjačilo je povrće i voće.