Dani otvorenih vrata početkom studenog u Općinskom sudu Čapljina

450
Opčinski sud u Čapljini (Foto: Čapljinski portal)

U sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata“ u Općinskom sudu u Čapljini organizirati će se posjet učenika Osnovnih i Srednjih škola i građana s područja općina: Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

Posjete učenika Srednjih škola su planirane za dan 07.11.2023. godine, Osnovnih škola 08.11.2023. godine, dok će građani imati priliku posjetiti sud dana 10.11.2023. godine,
sve s početkom u 13 sati.

Tijekom posjete učenici i građani će imati priliku vidjeti način rada Suda, razgledati pisarnicu Suda, upoznati se s načinom prijema i otpreme pisama, vidjeti kako izgledaju sudski spisi i dostavnice, te razgledati sudnice u zgradi Suda, upoznati se sa sucima i saznati kako se održavaju rasprave, kao i ulogu sudbene policije i način osiguranja imovine i osoblja Suda.

Također dat će se mogućnost učenicima kao i građanima da postavljaju pitanja, s tim da neće odgovarati na pitanja o pojedinačnim predmetima.

Manifestacija se organizira u sklopu Europskog dana pravosuđa, a cilj ovih posjeta je učenicima i građanima približiti  ulogu suda i sudbene vlasti koju imaju u društvu.

Europski dan građanskog pravosuđa ustanovljen je 05.06.2003. godine od vijeća Europe i Europske komisije. Obilježava se svake godine u mjesecu listopadu s ciljem da se građanima približi pravosudni sustav, kako bi im se učinio dostupnijim, kao i da im se pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava i upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju radi ostvarivanja njihovih prava.

Ljudi, posebno djeca imaju pogrešnu sliku viđenja pravosuđa, naš zadatak je da im približimo ulogu pravosuđa u društvu, da shvate da je sud tu da pomogne ljudima, da 00istjera pravdu na vidjelo”, te da to nije ništa opasno i strašno kako bi to djeca znala definirati.

Školama s nadležnosti suda je poslan poziv putem maila, a građani koje žele sudjelovati na
manifestaciji mogu se prijaviti na e-mail adresu tehničke tajnice Suda Monike Subašić
monika.subasic@pravosudje.ba ili na broj telefona 036/806-115, također mogu i osobno doći u zgradu Sudu i na prijemom šalteru ostaviti svoje podatke najkasnije do 09.11.2023. godine, s tim da je broj posjetitelja ograničen zbog prostornih uvjeta.

U e-mailu je potrebno navesti sljedeće podatke: ime i prezime, adresu i broj telefona.

Građani koji budu posjetitelji ovoga Suda dužni su ponijeti osobni dokument s fotografijom,
radi identifikacije prilikom ulaska u zgradu Suda.