FOTO | Predavanje u Čapljini: Stručnjaci upozorili na utjecaj ekrana na mentalno zdravlje djece

1711

U Čapljini se, u organizaciji Osnovne škole Vladimira Pavlovića, održalo značajno predavanje na temu utjecaja ekrana na djecu, koje su predstavile dvije istaknute stručnjakinje u području psihologije.

Klinička psihologinja Ivana Granić Galić, specijalistkinja u Kognitivno-bihevioralnoj terapiji (KBT), zajedno s magistricom psihologije Anom Lovrić, obiteljskom sistemskom psihoterapeutkinjom, pružile su dubinski uvid u problematiku modernog digitalnog doba.

Predavanje je privuklo brojne roditelje, odgojitelje i nastavnike, okupivši ih u kinu ”Mogorjelo”, gdje su stručnjakinje podijelile svoje znanje o utjecaju ekrana na emocionalni i mentalni razvoj djece.

Ivana Granić Galić istaknula je važnost razumijevanja različitih vrsta ekrana te njihovog utjecaja na pažnju, koncentraciju i socijalne vještine djece.

“Digitalni svijet može pružiti mnoge edukativne i kreativne mogućnosti, ali isto tako može imati ozbiljne posljedice na mentalno zdravlje djece ako se ne koristi odgovorno”, naglasila je Galić.

Dodala je kako je ključno postaviti granice i poticati kvalitetno korištenje digitalnih medija.

Ana Lovrić, fokusirajući se na obiteljski aspekt, govorila je o važnosti komunikacije unutar obitelji te o tome kako roditelji mogu podržati emocionalni razvoj djece u digitalnom okruženju.

“Važno je stvarati ravnotežu između online i offline aktivnosti te aktivno sudjelovati u djetetovom digitalnom iskustvu”, istaknula je Lovrić.

Na kraju predavanja, prisutni su imali priliku postavljati pitanja stručnjacima te razmijeniti iskustva i savjete.

S obzirom na sve veću prisutnost digitalnih uređaja u svakodnevnom životu, ovo predavanje pružilo je vrijedne smjernice za sve koji brinu o mentalnom zdravlju djece u digitalnom dobu.