Jesenje prskanje u voćnjaku: Mjere za očuvanje zdravlja voća

1872

S završetkom berbe plodova, dolazi vrijeme da se posvetimo važnim agrotehničkim mjerama u voćnjaku.

Nakon berbe, voćnjaci zahtijevaju poseban tretman kako bi se spriječila infekcija patogenima koji prezimljavaju.

Ove mjere ne samo da pripremaju biljke za zimu već i smanjuju potencijal infekcije za sljedeću sezonu.

Higijena u voćnjaku

Jesenje radove u voćnjaku treba započeti održavanjem higijene. To uključuje sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova i uklanjanje starih, suvih i polomljenih grana.

Ove mjere su ključne jer sprječavaju prezimljavanje patogena i štetnika.

Jesenje “plavo” prskanje

Važan korak u očuvanju zdravlja voćnjaka je jesenje zaštitno prskanje, poznato i kao zimsko ili plavo prskanje. Ovaj tretman se provodi kada voće dostigne fazu od 70% opalog lišća.

U ovom razdoblju, koriste se preparati na bazi bakra koji su izuzetno učinkoviti u suzbijanju različitih bolesti.

Jedan od preparata koje preporučuje Agrimatco je Champ DP. Ovaj kontaktni, preventivni fungicid i baktericid sadrži bakar-hidroksid kao aktivnu materiju. Prednosti bakar-hidroksida u odnosu na druge bakarne soli uključuju bolju efikasnost, manju dozu preparata i veću stabilnost na spiranje kišom.

Maksimalni broj tretmana Champ DP preparatom tijekom godine na istoj površini iznosi četiri puta. Ovaj preparat se ne smije miješati sa sredstvima za zaštitu biljaka ekstremno brze reakcije, insekticidima kisele reakcije (heptenofos, dihlorvos, dimetoat), klacijum polisulfidom i uljanim formulacijama.

Champ DP takođe ima specifične doze primjene za suzbijanje plamenjače u vinovoj lozi, krompiru, paradajzu i bakterioze u paprici.

Ovitex – Insekticid za sve voćne kulture

Osim zaštite od bolesti, važno je suzbiti i insekte. Ovitex, takođe preporučen od strane stručnjaka iz kompatinije Agrimatco, je insekticid i akaricid namijenjen suzbijanju štetnih insekata i grinja u voćarstvu i ukrasnom bilju.

Sadrži parafinsko ulje kao aktivnu materiju i efikasan je u suzbijanju štetočina na citrusima, jabukama, kruškama i drugim voćkama.

U zaključku, pravilna primjena agrotehničkih mjera, uz korištenje visokokvalitetnih preparata poput Champ DP i Ovitex, ključna je za očuvanje zdravlja voćnjaka i postizanje visokih prinosa u narednoj sezoni.

Agrimatco kao generalni zastupnik osigurava pristup vrhunskim proizvodima za zaštitu bilja.

Izvor: Agrosavjet