HNŽ: Plaće više za 20%, noćni rad za najmanje 50%, a medicinskim sestrama još 10%

2133

Sjednica Vlade HNŽ-a trebala je biti održana ovaj tjedan, u četvrtak, no nakon konačnog dogovora o formiranju nove vlade te prošli tjedan potvrđivanja novog saziva na sjednici Skupštine, planirana, ovotjedna sjednica ‘stare’ vlade je otkazana.

Tako će, po svemu sudeći, novi kolektivni ugovor nakon teških pregovora vlade sada već bivšeg premijera Nevenka Hercega sa sindikatima zaposlenih u zdravstvu ove županije, potpisati nova premijerka Marija Buhač.

Koliko se povećavaju primanja zaposlenim u zdravstvu

Kako Dnevni list doznaje, pregovarački tim bivše vlade sa sindikatima zdravstva dogovorio je odredbe novog kolektivnog ugovora. Prema istom, zaposlenima u zdravstvu plaće će biti uvećane za 20 posto tijekom dvije godine, najniža neto satnica u prvoj godini primjene kolektivnog ugovora iznosit će 2,38 KM, a u drugoj 2,45 KM, a noćni rad najmanje 50 posto od bruto satnice.

Točnije, u članku 33, Prijedloga novog kolektivnog ugovora, dodaje se novi stavak: “Za razdoblje trajanja ovog ugovora radnici zaposleni u zdravstvu, u svrhu poboljšanja materijalnog statusa radnika u zdravstvu, ostvaruju dodatak u ukupnom iznosu od 20 posto na osnovnu plaću i to u iznosu od 10 posto od osnovne plaće u prvoj godini primjene kolektivnog ugovora i 10 posto od osnovne plaće u drugoj godini primjene Kolektivnog ugovora. Navedeni dodatak se isplaćuje i za vrijeme privremene spriječenosti za rad i plaćenog odsustva”.

Primjerice, mijenja se i članak 34, stavak 1. te bi on sada trebao glasiti: “Najniža neto satnica u prvoj godini primjene kolektivnog ugovora iznosi 2,38 KM, a u drugoj 2,45 KM”.

Također povećava se i osnovna plaća za zaposlene u zdravstvu koji rade u otežanim uvjetima rada, primjerice, primaljama, medicinskim sestrama itd., i to za 10 posto umjesto dosadašnjih 5 posto. Mijenja se i članak 50. kojemu bi se trebao dodati novi stavak koji govori da u slučaju smrti radnika koji nema članove obitelji troškove sahrane snosi poslodavac u visini stvarnih troškova, a najviše do tri prosječne neto plaće u FBiH.

80 milijuna u riznici HNŽ-a

Očekuje se da kolektivni ugovor bude potpisan što žurnije jer još uvijek traje generalni štrajk zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, što znači i ograničeno pružanje medicinskih usluga, izuzev hitnih slučajeva. Naime, kako su sindikati već kazali pri objavi pokretanja generalnog štrajka, samo životno ugroženi pacijenti primaju se u zdravstvene ustanove, dok su druge specijalističke ambulante i konzultativni pregledi isključeni.

Podsjetimo, od 2. studenog medicinski djelatnici, njih skoro pet tisuća su u generalnom štrajku, traže potpisivanje novoga Kolektivnog ugovora, a kojim bi se povećala plaća djelatnicima hercegovačkih bolnica i domova zdravlja.

S obzirom da je ‘stara’ vlada novoj ostavlja riznicu HNŽ-a u proračunskom suficitu od više od 80 milijuna KM, na ove zahtjeve, kao i na najavljene razgovore ostalih sindikata koji traže povećanje osnovice novoimenovana vlada će moći daleko lakše i odgovoriti.

Podsjetimo da su iz Koordinacije sindikata korisnika proračuna HNŽ-a, odnosno, Sindikat policije, oba sindikata srednjih škola, Sindikat učitelj,, Sindikat osnovnih škola te Nezavisni sindikat državnih službenika i namještenika, prema Vladi poslan poziv za sastanak.

“Koordinacija sindikata je usuglasila svoje zahtjeve o povećanju osnovice te vas pozivamo da sazovete novi sastanak na kojem bismo vas upoznali s našim zahtjevima prije izrade Prijedloga proračuna za 2024. godinu”, naveli su iz Koordinacije sindikata HNŽ-a.

Piše: V.S.Herceg | Dnevni list