Vakula otkrio kakva nas zima čeka: ”Ne bi me iznenadilo…”

14628

Zastrašujuće oluje, rekordne temperature, kao i druge brojne vremenske nepogode obilježile su godinu koja je uskoro iza nas.

Neočekivano topla jesen koja je mnoge opravdano podsjećala više na početak ljeta nego na jesen izazvala je brojna pitanja je li još uvijek realno sanjati bijeli Božić, ali zabrinula.

Znanstvenici diljem svijeta već dugo upozoravaju na posljedice globalnog zatopljenja i što to znači za nas kao ljudsku vrstu.

I dok se vodi rasprava što se može učiniti kako bi se ublažile posljedice globalnog zatopljenja, većinu nas zanima upravo ono što će biti sada. Na ta i mnoga druga pitanja odgovorio je meteorolog Zoran Vakula u studiju Večernjeg lista.

”Sudeći prema ovim najnovijim izračunima, ne bi me iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperature. Imali smo dosadašnji dio godine, od 01.01 do 31.10; za koji sam radio analize. Godina je u mnogima krajevima Hrvatske rekordno topla”, ustvrdio je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika.

Napomenuo je kako srednja temperatura zraka u brojnim hrvatskim gradovima kao što su Zagreb, Gospić i Osijek nikad nije bila viša, dok je u Rijeci bila pak izjednačena.

”Dakle, dosadašnji dio godine rekordan ili blizu rekordan”, ustvrdio je Vakula i dodao:

”Sljedeće razdoblje, kao što sam govorio maloprije, također, vrlo je velika vjerojatnost iznadprosječne topline i to se onda uklapa u ova predviđanja koja je objavila i Svjetska meteorološka organizacija, NASA i još nekoliko njih autoriteta na globalnom nivou da će ova godina biti najtoplija u znanoj povijesti instrumentalnih mjerenja”.

Mnogi će se unatoč tome nadati snijegu i bijelog Božiću u kakvom su uživali kad su bili znatno mlađi. Vakula je komentirao i tu mogućnosti.

Govoreći o snijegu i mogućnosti da se pojavi i u nižim područjima, istaknuo je kako nije točno da snijega više nema, ali se pojavljuje rjeđe nego prije.

Također je spomenuo “bijeli Božić”, napominjući da snijeg na Božić u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nije uobičajen, a u pet godina tek jedne godine Božić je bio bijeli.