Poznati meteorolog najavio proljeće u prosincu!

1342

“Proljeće je 01. u prosincu sa skoro 20 °C. S jakim jugom, dakako. Kratkotrajno, doduše. Kakav rollercoaster u svega 96 sati”, napisao je poznati meterolog Nedim Sladić.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom u nizinama i snijegom u višim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine, jugo prije podne.

U drugoj polovici dana vjetar mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje do 13°C.

U srijedu prije podne pretežno oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom u Bosni i sjeveru Hercegovine. Na jugu zemlje slaba kiša. Smanjenje naoblake u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

U poslijepodnevnim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 10°C.

U četvrtak očekuje se novo naoblačenje sa jugozapada koje bi uvjetovalo kišu uglavnom na području Hercegovine, sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C.

U petak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jača kiša je na području Krajine, jugozapadu Bosne i Hercegovini. Najmanje kiše na istoku zemlje. Očekuje se jako jugo, sa olujnim udarima. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 17°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.