FOTO | U Čapljini obilježena 24. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

2288

Na današnji dan, 10. prosinca 1999. godine, preminuo je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Povodom 24. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika izaslanstvo Grada Čapljine zajedno sa Udrugama proisteklim iz Domovinskog ratam danas je položilo cvijeće i zapalilo svijeću ispod biste dr. Franje Tuđmana, na čapljinskom mostu koji nosi njegovo ime.

Inače, na ovom mostu prvi hrvatski predsjednik dobio je prošle godine bistu, odnosno dvije biste – na svakoj strani mosta po jednu.

Dr. Franjo Tuđman je rođen u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. godine. Godine 1989. dr. Franjo Tuđman osniva HDZ i postaje prvi predsjednik te stranke, a na prvim višestranačkim izborima 1990. godine postaje predsjednik Republike Hrvatske.

Dr. Franjo Tuđman utemeljitelj je hrvatske države, koja je pod njegovim vodstvom međunarodno priznata, obranjene i oslobođena, a svojom je vizijom trasirao njezin europski i atlantski put.

Pod njegovim vodstvom Hrvatska demokratska zajednica postala je okupljajuća stranka Hrvata iz Domovine i cijelog svijeta – koja je upravo zahvaljujući zajedništvu hrvatskog naroda te hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja i mogla oživotvoriti stoljećima željenu slobodu.