FOTO | Utrka magaradi u Čapljini – Josip Šimović i Eustahije obranili titulu prvaka

3837

U idiličnom okruženju Mogorjela, Konjički klub Vranac održao je tradicionalnu utrku magaradi.

Mananifestacija je ovo koja već godinama okuplja ljubitelje konjičkog sporta i promiče važnost magarca u hercegovačkoj povijesti.

I ove godine natjecanje je bilo zanimljivo za veliki broj gledatelja.

Pobjednici

  • Prvo mjesto i ove godine osvojio je Josip Šimović sa magarcom Eustahijem, koji je obranio titulu prvaka.
  • Drugo mjesto osvojio je Nikica Dragičević sa magarcom Dajgusom.
  • Treće mjesto pripalo je Bošku Jurkoviću i magarcu Panči.

Cilj događaja, osmišljenog kako bi se sačuvali stari običaji Hercegovine, prožet je željom da se prikaže koliku je ulogu magarac imao kroz vjekove.

Utrka magaradi kao bogata manifestacija

Magarci, nepravedno zanemareni u modernom društvu, igrali su ključnu ulogu u gospodarstvu, poljoprivredi i transportu, često predstavljajući neprocjenjivu pomoć u teškim uvjetima hercegovačkog kraja.

Organizatori su se potrudili da manifestacija ne bude samo sportskog karaktera, već su priredili i bogat kulturni i zabavni program.

Sudionici su mogli uživati u nastupima HKUD “Zora” Struge Gorica i HKUD “Leopold Mandić”, čime je dodatno naglašena važnost čuvanja kulturne baštine Hercegovine.

Utrku je pratila brojna publika koja je uzbuđeno navijala za svoje favorite. Natjecatelji su se natjecali u nekoliko kategorija, a nagrade su dodijeljene najbržim, najupornijim i najljepšim magarcima.

Zanimljivi kostimi sudionika

Osim toga, posebna pažnja posvećena je i kostimima sudionika, koji su svojim originalnim izgledom dodatno uljepšali događaj.

Iz Konjičkog kluba ”Vranac” istaknuli su važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine:

“Ova utrka nije samo sportski događaj. Ona je prilika da se prisjetimo vrijednosti koje su magarci donosili našim precima. Također, kroz kulturni program želimo prenijeti ljepotu naše tradicije mlađim generacijama.”

Utrka magaradi u Čapljini postala je nezaobilazni događaj na hercegovačkoj kulturnoj mapi, privlačeći ljude različitih dobnih skupina i interesa.

Ova manifestacija ne samo da podsjeća na prošlost, već i slavi naslijeđe koje je važno sačuvati za buduće generacije.