Deblja li alkohol?

262

Svaki kvalitetan program mršavljenja sadrži tri prioritetne komponente: uravnoteženu energetski restriktivnu dijetu, tjelovježbu i dovoljna sna, a pitanje je – remeti li alkohol to?

Izbacivanje alkohola visoko je na listi navika koje se preporučuju svima koji žele smršavjeti.

No, hoće li stvarno povremena čaša vina ili piva upropastiti dijetne napore tema je brojnih debata stručnjaka.

Ako ste ikada brojali kalorije na dijeti dobro znate da gram alkohola ima sedam kcal, gotovo jednako kao i gram masti. Kalorije iz alkohola se često nazivaju “praznim kalorijama” jer zauzimaju mjesto kalorijama iz nutritivno vrijednih namirnica.

Kalorijska vrijednost alkoholnih pića nije zanemariva

  • Pivo 0,33 L = 142 kcal
  • Crno vino 0,1 L=83 kcal
  • Bijelo vino, 0,1 L = 82 kcal
  • Votka, 0,03 L = 64 kcal
  • Viski 0,03 L = 75 kcal

Alkohol usporava metabolizam hranjivih tvari u korisne molekule smanjujući izlučivanje probavnih enzima iz gušterače.

Alkohol također, ometa apsorpciju hranjivih tvari uništavajući i oštećujući stanice koje pokrivaju sluznicu želuca i crijeva, uz to ometajući i apsorpciju nekih tvari iz probavnog trakta u krv.

Brojanje kalorija dok ste na dijeti zna biti naporno i obeshrabrujuće, a zabranjene namirnice brzo dovode do velike želje upravo za takvom hranom. Za dugoročno održavanje tjelesne težine i osjećaj vitalnosti, važno je unos kalorija ograničiti prema osobnim potrebama, ali bez gladovanja.

Piće stvara “trbuščić”

Budući da jetra alkohol doživljava kao otrov, metabolizam alkohola uvijek ima prednost. Drugim riječima, bez obzira kada popijete piće tijelo će se prvo “pozabaviti” razgradnjom alkohola, a tek onda i drugim tvarima.

Posljedica toga je da tijelo ne iskorištava masti i ugljikohidrate za energiju. To ne znači da proces mršavljenja prestaje, ako ste na dijetnom režimu, već da se odgađa. To potvrđuje i rad objavljen 2005. godine u časopisu Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences koji ističe da unos alkohola sprječava razgradnju masti i može potaknuti dobivanje na tjelesnoj masi.

Neiskorištene masnoće se tada najčešće skladište u području trbuha zbog čega je i rasprostranjen naziv “pivski trbuščić”.

Otvara apetit

Još je jedan mehanizam pomoću kojeg se alkohol može negativno odraziti na dijetu. Sigurno ste se osvjedočili kako unos alkohola “otvara apetit”.

Zanimljivo, uživanje u piću uvijek traži i hranu bogatu mastima i solju što može znatno povisiti kalorijski unos. Što se više pića popije to želja za pridržavanje dijetnom režimu postaje manja, pa pravilna prehrana i dijeta padaju u drugi plan.

Još je jedan razloga zašto alkohol na dijeti (osobito primjerice nakon treninga) nije najbolja ideja.

Naime, vjeruje se da unos alkohola smanjuje razinu testosterona, što se negativno odražava na izgradnju mišića, a samim time i na učinkovitost programa mršavljenja. Dodatno, uživanje u alkoholu se negativno odražava na kvalitetu sna, a poznato je da je loš san povezan s većim unosom hrane.

Preskakanje obroka kako biste kasnije uživali u piću je loša ideja

Mnogi na dijeti koji znaju da će društvena situacija zahtijevati pokoje piće skloni su preskočiti obroke kako bi kontrolirali unos kalorija.

No, ovo je posve kriv potez. Dođete li u bar ili na zabavu gladni veća je vjerojatnost da ćete posegnuti za kaloričnim grickalicama. Također, negativni učinci alkohola se multipliciraju na prazan želudac.

Stoga je uvijek bolja opcija pojesti kvalitetan obrok prije uživanja u piću, a brine li vas negativan učinak alkohola radije ga “neutralizirajte” s pola sata više tjelesne aktivnost nego s preskakanjem obroka.

Druga strana medalje

Zanimljivo, nisu svi suglasni da alkohol na dijeti može otežati mršavljenje, upravo suprotno. Tako je studija na 19 220 žena objavljena 2010. godine u časopisu Archives of Internal Medicine pokazala da unos alkohola ne utječe na tjelesnu masu.

Autori su došli do tog zaključka nakon gotovo 13 godina praćenja zdravih žena sa skromnim do umjerenim unosom alkohola. Dodatno, u studiji objavljeno 2011. godine u časopisu Nutrition Reviews se pokazalo da umjerena konzumacija alkohola, osobito vina, čak štiti od nakupljana suvišnih kilograma. Ipak, konzumacija žestokih alkoholnih pića ipak može pridonijeti debljanju.

Danas je jasno da su osim vrste alkoholnog pića, za tjelesnu masu bitni i drugi čimbenici. Kako navodi rad objavljen u časopisu Physiology & Behavior od velike je važnosti učestalost konzumacije alkohola.

Tako kod osoba koje gotovo nikad ne piju ili onih koji svakodnevno piju značajne količine, alkohol pogoduje debljanju. Slično je i s vikend opijanjima. No, kod osoba koje umjereno uživaju u pićima poput vina ili piva moguć je povoljan učinak na masu.

Što znači, ako svakodnevno pijete čašu vina i dok ste na dijeti možete uživati u ovoj navici. No, ako ne pijete ili pijete rijetko za vrijeme dijete nemojte unositi alkohol.