Oprezno s mesom preko granice – najavljene strože kontrole i kazne!

618

Austrijski ministar financija Magnus Bruner najavio je, s obzirom da je afrička kuga trenutno vrlo aktivna u nekim balkanskim zemljama, da će sljedećih tjedana biti uvedene prioritetne provjere putnika iz balkanskih zemlja, posebno Bosne i Hercegovine i Srbije.

Naime, prioritetna kampanja provjeravanja provodi se u suradnji carine i Ministarstva zdravlja. Cilj je “stvoriti svijest, posebno među putnicima, da je uzimanje mesa iz zemalja koje nisu članice EU zabranjeno i da podliježe carinjenju i provjeri”, kaže Bruner, a prenosi oe24.at.

Austrijski mediji navode da je afrička kuga posebno raširena u Bosni i Hercegovini te u Srbiji i postoji realna opasnost posebno zbog povećanih putovanja tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Dalje se navodi da je zabranjeno preuzimanje takvih proizvoda, uključujući sirovu šunku, kobasice ili mesne namaze, iz zemalja van EU.

Ove mesne prerađevine mogu se unijeti samo iz zemalja članica EU, naravno pod uvjetom da su i tamo podvrgnute odgovarajućem veterinarskom pregledu.

Izvor: Rama-prozor.info