Ministri Prkačin i Bevanda posjetili Čapljinu i Stolac

866

U prvomu službenom posjetu Gradu Stocu boravili su ministar prometa i veza HNŽ Ivo Bevanda i ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Đuro Prkačin.

Gradonačelnik Stjepan Bošković u Gradskomu je poglavarstvu upoznao županijske ministre s brojnim projektima koje je lokalna zajednica u Stocu uspješno ostvarila u proteklom razdoblju.

Poseban je naglasak stavljen na projekte koje je sufinancirala Vlada HNŽ-a, a imaju izniman značaj za Stolac.

Uredbe i pravila

Ministar Prkačin upoznao je gradonačelnika sa sadržajem Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u, usvojene na posljednjoj sjednici Vlade, na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja.

Njome je propisan postupak primjene Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji pri zapošljavanju na način da prioritet imaju članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odličja, razvojačeni branitelji, kao i djeca i supružnici branitelja svih pobrojanih kategorija.

Vlada HNŽ: Braniteljima i njihovim članovima obitelji zajamčen prioritet pri zapošljavanju

Podsjećamo, primjena Uredbe odnosi se na sve prijeme u radni odnos u županijska tijela uprave, županijske upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, kao i u sve pravne subjekte čiji je osnivač Županija, jedinica lokalne samouprave, odnosno koje se financiraju iz njihovih proračuna s udjelom od najmanje 25 %.

Korisnici prava po toj uredbi moraju imati prijavljeno prebivalište u HNŽ-u najmanje pet godina prije objave natječaja na koji se prijavljuju.

Obnova i održavanje prometnica

Ministar Ivo Bevanda izvijestio je gradonačelnika o tekućim aktivnostima i najavio kako će Ministarstvo prometa i veza nastaviti, u sklopu svojih redovitih aktivnosti, davati puni doprinos obnovi i održavanju svih prometnica koje su u njihovoj mjerodavnosti.

”Prometna je infrastruktura iznimno bitna želimo li postizati bolje ishode kada je u pitanju turizam, ali i gospodarstvo u cjelini. Ovaj posjet potvrda je spremnosti cijele Vlade biti podupiratelj daljnjega razvitka Stoca kroz aktivnosti svih naših resora”, poručio je Bevanda.

Bevanda je prije stolačkoga susreta, boravio i u službenomu posjetu Gradu Čapljini gdje je s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem razgovarao o aktualnoj problematici u toj jedinici lokalne samouprave HNŽ-a.