U ponoć prihvaćen Prijedlog najvećeg dosad proračuna Federacije BiH

433

Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je u srijedu kasno navečer, četiri minute prije ponoći, većinom glasova Prijedlog proračuna FBiH za 2024. godinu u iznosu od 7.474.800.209 KM.

Usvajanje proračuna podržalo je 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, dok je 11 zastupnika glasovalo protiv.

Sjednica je počela u srijedu u 11:00 sati i trajala je cijeli dan, uz stanke, te je proračun usvojen u 23:56 sati.

Prihvaćen je i Prijedlog zakona o izvršenju proračuna

Tijekom zastupničke rasprave, opozicija je zamjerala predlagaču što je proračun predložen po žurnom postupku jer, prema tim navodima, nije bilo dovoljno vremena za analizu budući da je proračunski akt dostavljen zastupnicima samo 24 sata prije ove sjednice.

Parlamentarna većina je tvrdila da je predloženi proračun kvalitetan i da predlagač, Vlada FBiH, prvi put uvodi i neke stavke kojih nije bilo u proračunima prethodnih godina, poput iznosa čija namjena je na tragu podrške pronatalitetnim mjerama u Federaciji.

Kraljević: Prvi put za novorođenčad u FBiH 16 milijuna KM

Pojedinci iz redova parlamentarne većine naglašavali su da je predviđen i transfer za znanstvena istraživanja, čemu nije posvećivano dovoljno pozornosti prije, kako su rekli.

Zastupnici su podnijeli ukupno 26 amandmana na tekst proračuna, ali nisu dobili većinsku podršku.

Da bi proračun stupio na snagu, neophodna je i podrška Doma naroda, čija sjednica je sazvana za četvrtak u 12:00 sati.

Proračun u iznosu od 7.474.800.209 KM

Ovogodišnji proračun je Federalna vlada predložila u iznosu od 7.474.800.209 KM, najvećem dosad i za pola milijarde KM većem u odnosu na prošlogodišnji proračun, što je novinarima potvrdio i ministar financija Federacije Toni Kraljević.