FOTO | U Mariboru otvorena izložba ”Emotivci” akademske slikarice Jelene Grgić

741

Početak veljače obilježilo je otvaranje izložbe pod nazivom Emotivci akademske slikarice Jelene Grgić u Mariboru u Sloveniji.

Izložba je organizirana u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom u Mariboru u izložbenom prostoru Vetrinjski.

Izložbu je otvorila gospođa Koraljka Čeh, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru, zajedno sa Slađanom Matić Trstenjak, akademskom slikaricom i članicom društva i Sarom Nuša Golob Grabner, povjesničarkom likovne umjetnosti koja je pisala predgovor za izložbu.

Sara Nuša Golob Grabner naglasila je sljedeće:

”Izložbom Emotivci Jelena Grgić predstavlja ciklus koji čini više od šest stotina monokromnih crteža i slika. Iako na svima vidimo lica, to nisu portreti, umjetnica stvara studije ljudskih karaktera i crta ekspresije primarnih i sekundarnih emocija.

Radovi su minimalistički, nastali u samo nekoliko poteza, a do izražaja dolazi promišljenom uporabom različitih tehnika i varijacijama u stilu primjene.

Lica nisu imenovana prikazanim stanjem, gledatelj mora intuitivno prepoznati prikazanu emociju i time iskušati vlastitu introspekciju i emocionalnu otvorenost kada fizički pristupi radovima manjeg formata i dopusti slikama da s njima izravno komuniciraju.“

Jelena Grgić je predstavila svoje Emotivce široj Mariborskoj publici, a odaziv na izložbu je pokazao veliki interes i zanimanje posjetitelja.

Svi zainteresirani mogu posjetiti izložbu do 29. veljače 2024.