Hercegovina uzima vodeću ulogu: Uskoro kreće izgradnja najveće solarne elektrane na Balkanu

1546

V.d. ravnatelja Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Marko Kubatlija održao je sastanak s predstavnicima mađarske kompanije Lugos Renewables koja investira u izgradnju najvećeg solarnog parka na Balkanu u Trebinju.

Na osnovu Memoranduma o suradnji s Agencijom za promociju izvoza HEPA, FIPA je pružila podršku kompaniji Lugos Renewables.

Projekt u Trebinju podrazumijeva suradnju mađarskog Lugos Renewables i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) kroz mješoviti holding.

Solarna elektrana snage 73 MWp 

Nova solarna elektrana snage 73 MWp gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja 2. fazu cjelokupnog projekta.

Prva faza je već u izgradnji trafostanica i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 MWp, tako da će s dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa osigurati kapacitet od 146 MWp (DC) solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regiji Balkana prema sadašnjim podacima.

Nova radna mjesta

To će otvoriti nova radna mjesta, ali što je još važnije, imat će veliki utjecaj na ekonomski rast regije i razvoj zaštite okoliša povećanjem udjela zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Lugos Renewables je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom Trebinje 1, nakon što je Konkurencijsko vijeće BiH dalo zeleno svjetlo za ovu akviziciju.

Više od 50 milijuna eura

Ukupna vrijednost projekta je veća od 50 milijuna eura i bit će najveća u BiH.

Kubatlija će nastaviti pružati podršku svim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH.

”Uz investicijske projekte koji stvaraju nova radna mjesta i donose višu dodanu vrijednost, izuzetno nam je važno privući i realizirati one investicije koje donose nove tehnologije, koji investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih”, navodi se u priopćenju.