FOTO | Završena sanacija mosta ”Počitelj”

4233

“Na mostu Počitelj završeno je otklanjanje nedostataka polja 4, a uskoro će se nastaviti s otklanjanjem nedostataka i na preostalim zahvaćenim dijelovima rasponske konstrukcije.

”Time se most vraća u projektirano stanje, što znači da će imati istu nosivost, uporabljivost i trajnost kao što je predviđeno glavnim projektom”, objavile su Autoceste FBiH na Facebooku.

Podsjetimo, u tijeku je sanacija najvećeg i najdužeg mosta na koridoru 5C. Na prvi pogled iznimno zahtjevan, premošćuje rijeku Neretvu u Počitelju.

Od 1. svibnja u prometu

“Tako da je izvođač trenutno u procesu otklanjanja poteškoća na mostu Počitelj, koji bi s pristupnom cestom otvorili, odnosno stavili u funkciju u travnju, odnosno maksimalno do 1. svibnja ove godine”, kazao je za HRT Denis Lasić, direktor JP Autoceste Federacije BiH.

“Paralelno s radovima otklanjanja nedostataka rade se i pripreme za postavljanje ograda, prijelaznih naprava, te pripreme za izvođenje preostalih završnih radova. Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi bi trebali biti završeni kroz svega par mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone”, kažu u Autocestama.

Most Počitelj ima šest stubova i dva upornjaka. Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Veliko gradilište na jugu Hercegovine

“Hercegovina, odnosno ovaj južni dio – bio je zapostavljen što se tiče same izgradnje. Bit će to jedno veliko gradilište u nekih 35 do 40 km iduće tri godine”, dodaje Lasić.

Izgradnjom dionice koridora 5C Hercegovina će se kvalitetnije povezati s jadranskim lukama, Dalmacijom.

Uz dobitak za hrvatsko gospodarstvo i naša turistička središta i u turizmu u Bosni i Hercegovini bit će novog zamaha.

Kraj radova do 2030.

“Autocesta, kad bude u punoj funkciji, povezat će Bosnu i Hercegovinu s Europom, učinit će Bosnu i Hercegovinu dostupnijom, samim tim atraktivnijom i, naravno, konkurentnijom zemljom u gospodarstvu”, kaže prof. dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Završetak izgradnje koridora 5C očekuje se početkom 2030.