Spomenici partizanima i dalje stoje u Čapljini i Širokom Brijegu

2134

Spomenici partizanima koji su počinili strašan pokolj nad franjevcima i civilima u Drugom svjetskom ratu i poraću i dalje stoje u Čapljini i Širokom Brijegu, piše Jabuka.tv.

U Čapljini su kod starog mosta komunističke vlasti postavile spomenik poginulim tenkistima, a jednom poginulom tenkistu postavljena je spomen-ploča na Trgu svetog Ante u Širokom Brijegu, svega par metara od kapelice svetog Ante.

Riječ je o 1. tenkovskoj brigadi 8. korpusa NOVJ-e koja je sudjelovala u akciji ”Mostarska operacija”. Prvi na redu bio je Široki Brijeg koji je pao 7. veljače 1945. godine, dok je Mostar u ruke partizana došao 14. veljače 1945. U tim razdobljima u Širokom Brijegu su ubijena 72 civila i 12 franjevaca dok je u Mostaru na dan ”oslobođenja” ubijeno i u Neretvu bačeno sedam franjevaca.

Početkom 1945 godine, njemačka vojska pritisnuta od strane saveznika imala je namjeru povući se iz ovih krajeva prema Mađarskoj. Svoje zamisli proveli su operacijom ”Bura” koju su pokrenuli krajem siječnja 1945. godine. Cilj operacije bio je dolazak do željezničke pruge u Čapljini zbog evakuacije s prostora Hercegovine, što domaće stanovništvo nije tada znalo.

U toj operaciji pozvali su domaće hrvatsko stanovništvo u zajedničku borbu protiv partizana kada su oslobodili Čapljinu i čitav teritorij sve do Metkovića. Josip Broz Tito saznao je za velike gubitke na ovom području pa je pokrenuo operaciju koja je kasnije nazvana ”Mostarska operacija”. Jake snage dalmatinskih partizana nadirale su s juga, a četnici u partizanskim uniformama s istoka.

Njemački vojnici došavši u Čapljinu dokopali su se željezničke pruge i pobjegli prema Sarajevu i dalje prema Mađarskoj dok je domaće hrvatsko stanovništo ostalo braniti grad. Velike borbe vođene su kod starog mosta u Čapljini, gdje je hrvatsko stanovništvo uspjelo uništiti tri partizanska tenka.

Ipak početkom veljače zbog nedostatka streljiva i ljudstva partizani su probili obrane branitelja, najprije s juga, a onda i s istoka. U svom pohodu su pobili mnoštvo civilnog stanovništva kao i franjevaca u mnogim župama u Hercegovini (Čapljina, Humac, Međugorje, Široki Brijeg, Mostar…)

Nakon završetka rata, komunističke vlasti su napravile spomenik palim tenkistima iste one grupe koja je pobila hercegovačke franjevce. Spomenik se i dan danas nalazi u Čapljini, na mjestu gdje je hrvatsko stanovništvo pokušavalo spriječiti prodor partizana.

Partizanski spomenik kod kapelice sv. Ante

Mnogi Širokobriježani i ne znaju za ovu ploču koja se nalazi na samom kraju Ulice Augusta Šenoe odnosno početku Trga svetog Ante kod kapelice.

Svijetloj plejadi boraca koji su socijalističkoj revoluciji podredili lični život pripadao je i borac-tenkista Prve tenkovske brigade, VII. korpusa N.O.V.J.-e koji je na ovom mjestu u borbi za oslobođenje Lištice, novembra 1944. godine dao svoj život, stoji na djelomično oštećenoj spomen-ploči u Širokom Brijegu dok ostatak teksta nije poznat.

Struka je jednoglasna kada su u pitanju spomenici – ne treba ih uništavati, a ako već nisu primjereni današnjem vremenu, potrebno ih je izmjestiti i sačuvati od uništenja.

Ostaje nam vidjeti hoće li ovi zapušteni spomenici i dalje stajati na svojim mjestima ili će ih nadležni ipak izmijestiti daleko od očiju hercegovačke javnosti s obzirom da ih ovakve stvari podsjećaju na stravične zločine počinjene njihovim pretcima.