Moguće bujične poplave u dolini Neretve

2793

Prema meteorološkoj prognozi tijekom vikenda se na području sliva Neretve očekuju obilne padaline, lokalno jakog intenziteta, tako da postoji mogućnost pojave bujičnih poplava, stoji u izvještaju Operativnog centra civilne zaštite.

Upozorenje je to Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a izmjereni vodostaj Neretve u Mostaru u 7:00 sati je bio 365 cm.

Podsjetimo, meteorolozi FHMZ-a objavili su ranije vremensku prognozu za nedjelju, piše Bljesak.info.

Narančasto upozorenje upaljeno je za regiju Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

“Na jugu zemlje se očekuju intenzivnije padaline, praćene pljuskovima i grmljavinom. Vjetar umjeren s jakim udarima južni. Prema kraju dana vjetar će postupno slabiti”, naveli su iz FHMZ BiH.

Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

FHMZ je objavio i preporuke:

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u osiguravanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za ozljede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar”.