Jagode penjačice: Narastu do visine čovjeka i vrlo su rodne

4552

Jagode penjačice su trajnice koje narastu do visine čovjeka i vrlo su rodne. Lako ih je i uzgajati u našim uvjetima, a potrebno im je tek malo prostora.

Rađaju od lipnja do prvih mrazeva i jednom posađene živjet će godinama, pa ne morate svake sezone iznova kupovati sadnice.

One će se i same razmnožavati i proizvoditi nove rozete prepune plodova, tako se uglavnom reklamiraju jagode koje jedni nazivaju penjačicama, a drugi visećim jagodama.

Jagode Mont Everest

Stručnjaci kažu kako nije riječ o nikakvoj novoj sorti jagoda, već da se radi o danas već manje atraktivnoj sorti Mont Everest, čija je karakteristika pružanje dugih vriježa, pa što god to značilo, za neke penjanje, a za druge puzanje naniže.

Poznat je eksperiment obitelji Mire i Antona Hrženjaka, koji su kupili i zasadili nekoliko takvih sadnica jagoda ne bi li se uvjerili o čemu se radi.

Jagode su se primile, pustile vriježe i rodile, ali premda su pomno brinuli o njima, bili su to mali, neugledni plodovi, a vriježe su puštale korjenčiće koji su očito tražili tlo na koje se mogu zakvačiti, a ne pritku na koju se mogu popeti.

Jagode za balkon i terasu

Jagode mogu uspijevati i na balkonima i terasama posađene u različitim posudama, pa i u košarama.

Ako želite viseću jagodu, to bi mogle biti jagode Mara des bois sorte mjesečarka, s izdancima na dolje i ukusom šumskih jagoda.

Najbolje je ako viseća košara u kojoj se uzgaja ima poseban sistem za navodnjavanja, spremnik za vodu iz kojeg jagode uzimaju onoliko vode koliko im treba.

Jagode posađene na ovaj način zauzimaju malo prostora, a za branje plodova se ne treba saginjati.

Postoji odnedavna i druga sorta sadnica puzajućih odnosno visećih jagoda, Seasape, koja takođe rađa u više navrata, poput mjesečarki.

Izvor: Agrosavjet