U Stocu predstavljanje knjige ”Kako me je Bog vodio”

1147

Riječ je o predstavljanju autobiografije austrijskoga isusovca Antona Puntigama (1859.-1926.).

Puntigama je 27 godina proveo u Travniku i Sarajevu radeći kao profesor i odgojitelj u sjemeništu te kao svestrani pastoralni djelatnik s mladima.

Bio je jedan od prvih članova isusovačkoga reda koji su na poziv prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa mons. Josipa Stadlera bili poslani od provincijala Austrijske provincije Družbe Isusove da pomognu u izgradnji i učvršćenju novouspostavljene crkvene uprave u BiH (1881.).

27 godina djelovanja

Bio je odgojitelj svih naših svećenika, koji su školovani i odgajani u Travničkom sjemeništu i Bogosloviji u Sarajevu za njegova 27-godišnjeg djelovanja.

On je, među ostalim, utro put procesu za proglašenje blaženim Petra Barbarića, koji se u Travniku osobito časti.

Osim toga, Puntigam je 1900. organizirao nacionalnu proslavu posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu, a potom malo kasnije i posvetu Begrješnoj (1904.).

Odjeci tih događaja doslovno odzvanjaju i danas u crkvenim pjesmama koje Hrvati tako rado pjevaju, a to su: Do nebesa nek se ori i Zdravo Djevo.

O čemu knjiga govori?

Knjiga govori o nadbiskupu Stadleru, o njegovu životu, ali i o „sarajevskom atentatu“, te posljednjim životnim trenutcima prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i supruge mu Sofije, kojima je upravo p. Puntigam udijelio sakrament posljednje pomasti.

U programu predstavljanja sudjeluju: mons. dr. Ratko Perić, umirovljeni biskup, prof. dr. sc. Miroslav Palameta, te prevoditelj i priređivač prof. dr. sc. Ivan Šestak, pročelnik hrvatskog povijesnog instituta u Beču.

Knjiga je tiskana u nakladi Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, Hrvatskog povijesnog instituta u Beču i sjemeništa Petar Barbarić u Travniku.