Programere ne zadržavaju ni visoke plaće u BiH

230

Da u IT kompanijama ne teku med i mlijeko unatoč visokim profitima i plaćama, pokazuju podaci o konstantom odlasku radne snage i problemima koji ostaju nakon toga jer se prazna radna mjesta, zbog nedostatka kvalitetnih stručnjaka, teško popunjavaju.

Tajnik Udruge za informacijsko-komunikacijske tehnologije u Gospodarskoj komori RS-a Slobodan Dragičević kaže da je, unatoč globalnoj krizi koja je lani zahvatila IT industriju, domaći sektor imao uspon, što se očekuje i u idućem razdoblju.

Najveći problem u poslovanju, kaže, predstavljaju učestala napuštanja kompanija od zaposlenih.

”Fluktuacija radne snage u našim kompanijama ide i do 20%, a toliki postotak može biti iznimno poražavajući za male kompanije. Razlozi radnika su različiti. Jedni nalaze bolje radno mjesto u drugoj IT kompaniji, drugi odlaze u inozemstvo, a znatan broj programera počinje svoj biznis”, objasnio je.

S druge strane, kompanija koja ostane bez kadra prazno radno mjesto mora popuniti kako bi realizirala predviđene poslovne planove.

”Na našem malom tržištu rada to je jako teško jer su IT industriji potrebni ljudi s preciznim zanimanjem i vještinama. Nije to da zaposliš čovjeka pa ga obučavaš određeno vrijeme.

Ovoj branši su potrebni radnici koji se jako brzo moraju uključiti u produkciju i biti aktivni članovi timova za izradu softvera. Fluktuacija radne snage prisutna je i u drugim sektorima, ali zbog specifičnosti posla u IT industriji je znatno teže popuniti prazna radna mjesta”, kazao je Dragičević.