FOTO | Kroz projekt podržan od Eu4agri Vinarija ‘Matić’ uskoro otvara vrata wine shopa

4612

Iako mnogi gradovi u Hercegovini imaju mjesta gdje možete kupiti vrhunska vina lokalnih proizvođača, u Čapljini to nije slučaj. Barem do sada.

Naime, Čapljina će uskoro postati bogatija wine shop koji će biti otvoren u središtu grada.

Radi se o projektu Vinarije “Matić” iz Trebižata, koji je podržala Europska unija kroz projekt EU4Agri.

Vinarija “Matić” je aplicirala sa svojim ambicioznim projektom “Adaptacija proizvodnog prostora vinarije, nabavka opreme i redizajn web stranice”. Njihova aplikacija je naišla na odobravanje komisije, te je uvrštena među 30 odabranih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine koji su dobili podršku.

Wine shop će biti smješten u adaptiranom prostoru u samom središtu grada, na lokaciji gdje se trenutno nalazi podrum Vinarije Matić. Ova lokacija će biti ne samo mjesto za kupovinu vina, već i prostor gdje će posjetitelji moći uživati u atmosferi i pričama o vinu, a uskoro će se na to nadovezati i otvorenje kušaone vina, koja će prve goste dočekati sljedeće godine.

Nadalje, redizajniranje web stranice vinarije otvorit će novi kanal prodaje, omogućavajući online kupovinu i dostavu njihovih proizvoda širom zemlje.

Ova inicijativa Vinarije “Matić” ne samo da će obogatiti turističku ponudu Čapljine, već će doprinijeti i cjelokupnoj turističkoj atraktivnosti Hercegovine. Otvaranje prvog wine shopa u gradu privući će ljubitelje vina iz različitih dijelova zemlje i inozemstva, što će rezultirati povećanim turističkim prometom u regiji.

Projekt će se savršeno uklopiti u širu inicijativu Vinske ceste Hercegovine, koja promovira vinsku kulturu i tradiciju ovog područja. Wine shop vinarije ”Matić” postat će sigurno ključna stanica na ovoj ruti, pružajući posjetiteljima priliku da upoznaju bogatstvo hercegovačkih vina te da neka od njih ponesu svojim najdražima.

Otvaranje wine shopa i mogućnost online prodaje putem redizajnirane web stranice vinarije doprinijet će širenju svijesti o hercegovačkim vinima širom zemlje i izvan njenih granica. Ovo će dodatno promovirati Hercegovinu kao važnu destinaciju za eno-gastronomski turizam.

Sveukupno, ovaj projekt će imati pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju, promovirajući održiv razvoj ruralnih područja kroz podršku vinarskoj industriji i turizmu.

Treba na kraju napomenuti kako se Vino Matić bavi proizvodnjom vina od isključivo autohtonih sorti grožđa žilavke, blatine i trnjka. Također, vinarija rabi divlje kvasce u proizvodnji vina, u vinogradu se korovi uklanjaju mehanički, a od gnojiva se koristi samo prirodno stajsko gnojivo.