Muzej na Humcu slavi 140 rođendan

53
Foto: Visit Ljubuški

Prije 140 godina osnovan je Muzej franjevačkog samostana na Humcu, najstariji muzej u BiH.

Naime, 25. ožujka 1884. godine fra Anđeo Nuić (Drinovci, 1850. – Mostar, 1916.) napisao je i potpisao predgovor ”Spomenika”, svojevrsnog statuta muzeja, postavši tako utemeljiteljem prvog muzeja u Bosni i Hercegovini.

Polovica 19. stoljeća

Ideja o osnutku muzeja pojavila se polovicom 19. stoljeća u krugu hercegovačkih franjevaca.

Studiranje na talijanskim i austrijskim sveučilištima u to vrijeme i razgledanje muzeja u kojima su mogli vidjeti i poneki izložak iz svog zavičaja, s jedne strane.

S druge strane nedostatak škola i kulturnih institucija, probudili su zamisao o utemeljenju takve institucije i na našem području.

Korak ka realizaciji

Prvi veliki korak ka realizaciji ideje o utemeljenju muzeja napravio je fra Petar Bakula (Batin, 1816. – Mostar, 1873.), arheolog i povjesničar.

On je 1867. godine objavio svoj ”Šematizam” na latinskom jeziku u kojemu je iznio svoja zapažanja i istraživanja iz oblasti arheologije, povijesti, povijesne topografije, etnologije, prirodnih disciplina i dr.

Njegov rad nastavio je fra Anđeo Nuić. Nakon osnutka muzeja on je izvijestio franjevačku upravu u Širokom Brijegu o svom radu.

Napisao je da je priredio jednu sobu za Sbirku svakovrsnih stvari, koliko prirodoslovnih, toliko archeologički – kao starinski novac, oružje, itd.

Muzejska zbirka popunjavala se svakojakim predmetima, pa je ta soba ubrzo postala tijesna.

Za javnost otvoren 2002. godine

Što zbog nedostatka i adaptacije prostora, što zbog ratnih nedaća, muzej se ”selio” više puta. Današnji, stalni postav otvoren je javnosti 2002. godine.

Rad muzeja je obilježen brigom za arheološkom i etnološkom građom te za predmetima crkvene umjetnosti.

Te su zbirke vrijednih predmeta, osim otkupom i darovima, prikupljane i sustavnim arheološkim istraživanjima.

U kompleksu se osim arheološkog muzeja nalaze i galerija Majka, lapidarij te knjižnica.

Proslava ove značajne obljetnice, 140 godina od osnutka muzeja, bit će početkom listopada ove godine, oko blagdana sv. Franje.