VIDEO | Druga strana priče ”pokušaja ubojstva” u Gabela Polju

1920

Iako je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska Republike Hrvatske krajem veljače izvijestila o pokušaju ubojstva u Gabela Polju kod Čapljine, obitelj osumnjičenog 56-godišnjaka I.J. demantira navode o samom događaju koji su izneseni u javnosti, piše Bljesak.info.

Policija iz Hrvatske je navela kako je I.J. ‘napao’ dvojicu mladića jer mu je smetala buka.

No, taj događaj je kažu iz obitelji za Bljesak.info, bio potpuno drukčiji, te tvrde da to potkrepljuje i snimka koju su snimali njihovi pomagači i odmah je nakon toga postavili na društvene mreže.

Ovim putem,obitelj I.J. se zahvaljuje što su napravili tu snimku i ”jasno javnosti dali do znanja tko je napadač, tko je napadnut i gdje se napad dogodio”.

Pitaju se što se još treba dogoditi da bi se stalo u kraj ovakvim stvarima, jer kako kažu objekt iz kojeg je sve krenulo, radi dugi niz godina na crno.

Dvojica snimala

“Iza ponoći, moj je suprug izašao vani u dvorište, pošto je i dalje bilo bučno. Shvatio je da će to trajati kao i uvijek vikendima, do sitnih jutarnjih sati kako obično biva. Vratio se u kuću i uzeo zvučnik i upalio glazbu, ne bi li se napokon razišli. Tim momcima se to nije svidjelo, jer tko će to njima raditi, pa su odlučili da urade što su učinili. A uradili su to da su se poredali vani preko puta dvorišta sa staklenim bocama i pepeljarama u rukama. Bilo ih je desetak nasuprot njega. Počeli su provocirati, psovati, vrijeđati ne bi li ga prisilili da izađe van dvorišta na cestu. Svo vrijeme su ga gađali bocama, koje su donjeli iz kafića. No kako nisu uspjeli u tome, da ga izmame van dvorišta, počeli su se približavati njemu sve bliže pokušavajući ga pogoditi i zakačiti, da ga obore. Shvativši da će biti napadnut uzeo je prvo što je mogao da se obrani, čekić”, priča nam supruga od I.J., koja je bila svjedok događaja.

Dodaje da su ih cijelo vrijeme bodrila dvojica i sve to snimala.

”Usljedio je napad od njih četvorice i od siline bačen je na zemlju. Dobio je udarce po cijelom tijelu, od glave ruku, nogu, stomaka. U toj borbi za život okrznuo je jednog, a drugog pogodio u ruku”, ispričala je supruga o događaju, navodeći kako mu je pokušavala pomoći vičući ”Što to radite, ubit ćete ga”.

I sama je dobila ozljede u ruku i nogu, što je i prijavila.

”Na snimci koji su pustili u javnost jasno se čuje kako njihov snimatelj govori “Dosta je dosta”. Nakon toga su se povukli na zidić odakle su i krenuli i dalje provocirati nastavak svega. Pitamo se što su ti dobri momci radili u ta doba u nečijem dvorištu i još to snimali. Snimka pokazuje što i gdje”, kaže supruga I.J.

Momci su, navodi, bili ”vidno pod utjecajem alkohola”, što se poslje pokazalo točnim, jer su testirani alko-testom.

Sve se događalo u dvorištu

”To sve se dešavalo pred našom djecom, u našem dvorištu, obiteljske kuće. Pitamo se što se još treba dogoditi, da se stane u kraj ovakvim stvarima. Pitamo se, zar je zločin, željeti i živjeti u miru? Na to svaki čovjek mora imati pravo”, rekla je supruga.

Dodaje da objekt iz kojega je sve krenulo ”radi na crno dugi niz godina”, unatoč prijavama Policijskoj upravi Čapljina i Općinskim inspektorima koji, kaže ”nemaju pojma o kojem objektu se radi”.

”Inače, takozvani kafić se otvara isključivo u posljepodnevnim satima, valjda znaju zbog čega”, priča supruga I.J..

Ističe kako je policija tu večer pozivana zbog buke, no policijski službenici iz Čapljine došli su tek nakon više od pola sata.

Inače, IZ MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije nam je potvrđeno kako je Policijskoj upravi Čapljina prijavljeno narušavanje javnog reda i mira tučnjavom u tzv. Srednjoj ulici u Gabela Polju.

Prijavljena je tučnjava između I.G. (23), R.G. (19) iz Metkovića s jedne strane i I.J. (56) iz Gabela Polja, koji je također hrvatski državljanin, od kojih su sva trojica zatražila pomoć.

Ozlijeđeni

Hitna pomoć im kako kažu, nije pružena u Domu zdravlja Čapljina, već su upućeni u Dom zdravlja Metković, kao osiguranici RH.

”Tu su mome mužu ustanovljene povrede glave, ruku, nogu i trbuha. Ja sam također dobila udarce u ruke i noge… Izjave dane policiji od strane napadača na moga muža i mene su kontradiktorne sa onim što se dogodilo i što se uostalom i vidi na snimci. A to je, da on niti u jednom trenutku nije izašao iz dvorišta naše kuće”, ispričala je supruga.

Ti momci, kaže, i dalje dolaze u taj objekt, dok je I.J. u pritvoru.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za Bljesak.info su rekli kako su ”25. veljače ove godine dvojica hrvatskih državljana, koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, pristupili u prostorije Policijske postaje Metković gdje su prijavili kazneno djelo ubojstva u pokušaju i kazneno djelo teška tjelesna ozljeda počinjena na njihovu štetu prethodne noći u mjestu Gabela Polje u Bosni i Hercegovini”.

Vijest je u medije dospjela 27. veljače.

MUP RH o događaju

Na upit zašto je I.J. u pritvoru u RH iako se događaj dogodio u BiH, te jesu li u obzir uzete snimke koje su se pojavile u javnosti iz MUP-a su rekli kako ”sukladno odredbama Kaznenog zakona RH, zakonodavstvo Republike Hrvatske primjenjuje se i prema hrvatskim državljanima i prema strancima koji izvan područja RH počine kazneno djelo prema državljaninu RH ili osobi koja ima prebivalište u RH, pod uvjetom da je kazneno djelo koje se prijavljuje kažnjivo i prema zakonu države u kojoj je počinjeno”.

”S obzirom na to da su spomenuta kaznena djela prijavljena hrvatskoj policiji kako je uvodno navedeno, nadležna policijska postaja je provela kriminalističko istraživanje i utvrdila kaznenu odgovornost 56-godišnjaka, također hrvatskog državljanina”, kažu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Dodaju i kako je o svemu utvrđenom obaviještena nadležna policijska postaja Bosne i Hercegovine koja, prema njima dostupnim informacijama, također provodi kriminalističko istraživanje vezano za navedeni događaj.

”Ovdje želimo napomenuti da se odredbe hrvatskog zakonodavstva na opisani način mogu primjenjivati samo za kaznena djela, ne i za prekršaje”, dodali su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Izvor: Bljesak.info