Sve dolazi iz stomaka – važnost uzimanja probiotskih kultura

601

Odabir pravog i efikasnog probiotika od velikog je značaja za čovjeka, jer su ovi dijetetski suplementi od izuzetne važnosti za zdravlje naših crijeva, cijelog organizma, te same prevencije mnogih bolesti i očuvanje sveukupnog zdravlja.

Doktorica Romana Rajić, internist – gastroenterohepatolog o probioticima kaže: ”Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodno znanstveno udruženje za probiotike i prebiotike definiraju probiotike kao mikroorganizme koji kada se daju u odgovarajućim količinama donose zdravstvene koristi domaćinu zato što su to tranzitorni mikroorganizmi koji ostvaruju koristan uticaj prolaskom kroz digestivni takt”.

Korisne bakterije koje nalazimo u probioticima svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uslove za rast patogenih tj. štetnih mikroorganizama tako održavajući ravnotežu.

Važan balans

Kada dođe do poremećaja ovog balansa mogu se javiti razna oboljenja. Još prije dvije i pol tisuće godina Hipokrat je kazao da ”sve bolesti potiču iz crijeva” i može se reći da je naš crijevni mikrobiom jedna vrsta obrane organizma, jer se u organima za varenje nalazi između 70 i 80 posto našeg imunog sustava.

U tome se i ogleda važnost probiotskih preparata. Zbog svih dobrobiti na zdravlje čovjeka od izuzetne je važnosti preventivno primjenjivati probiotike uz pravilnu ishranu (bez prostih šećera) i fizičku aktivnost.“

Očuvati imunološki sustav

Dakle, primjena probiotika posebno je važna za očuvanje imunološkog sustava.

U praksi to djeluje na način da konzumiranjem probiotskih preparata normaliziramo crijevnu mikrofloru tako što probiotske kulture bakterija i gljivica kakve su recimo Bifidobacterium bifidum i Saccharomyces boulardii, sprječavaju naseljavanje štetnih uzročnika, te samim tim pomažu jačanju imuniteta i regulaciju nesmetanog rada crijeva.

Zaključak se sam nameće, a to je – što je zdravija crijevna flora, otporniji smo na upale i opasne patogene. Probiotici koji uz probiotske kulture sadrže i minerale kao što je Cink, odličan su izbor za jačanje sveukupnog zdravlja organizma.

Važni prilikom liječenja antibioticima

Od izuzetne važnosti je primjena probiotika tijwkom liječenja antibioticima zato što antibiotici mogu uzrokovati disbalans u probavnom traktu. Razlog tome nalazi se u svojstvu antibiotika da ubijaju mnoge prirodne bakterije u crijevima, što remeti ravnotežu crijevne flore i omogućava prevladavanje loših mikroorganizama kao što su bakterije i gljivice.

Niz znanstvenih studija dokazalo je pozitivan učinak probiotika na ovo stanje, te je jedna od najvažnijih indikacija za primjenu probiotika upravo dijareja uzrokovana uzimanjem antibiotika.

Također, u ljetnom periodu kada su aktualni godišnji odmori i putovanja moramo obratiti pažnju na naš probavni trakt jer je to doba kada najčešće dolazi do poremećaja crijevne flore (disbioze) usljed promjene lokalne sredine, drugačijeg sastava vode i primjene novih namirnica, čak i kada su one ispravne.

Prevencija je važna

Prevencija disbioze i takozvanih putničkih dijareja, apsolutno je moguća i jednostavna uz svakodnevnu primjenu probiotika, počevši nekoliko dana pred put i dalje tijekom boravka na putovanju.

Probiotik kompanije Galenika predstavlja pravi izbor jer u svom sastavu ima 5 milijardi korisnih probiotskih kultura Saccharomyces boulardii i Bifidobacterium bifidum, sa dodatkom Cinka u dozi od 5mg je Flonivin® PLUS.

Odličan je jer u svom sastavu sadrži kombinaciju gljivice, bakterije i mikroelemenata, te je dobar za normalizaciju crijevne mikroflore zato što bakterije i gljivice sprječavaju naseljavanje štetnih bakterija, smanjuje nadutost i reguliše stolicu, a Cink dodatno jača imunitet.

Samim tim probiotik je pogodan uz i nakon upotrebe antibiotika, za poboljšanje imuniteta cijelog organizma, kod akutnih dijareja, ali i kod upornih zatvora