Vakula otkrio kakvo nas ljeto čeka

11965

Ljetna prognoza će tako neke oduševiti, dok neki i neće biti previše sretni. U ožujku su temperature zraka bile nešto više od prosječnih, za dva do pet stupnjeva iznad prosjeka, a poznato je kakve nas temperature i prognoze tek očekuju.

Tako je meteorolog Zoran Vakula otkrio kako će srednja temperatura zraka sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od prosječne. Jednako tako, postoji mogućnost pojave ekstrema na ljeto.

Prognoza nas ne prestaje iznenađivati iz dana u dan, tako smo u ožujku imali snijeg, ali i vrlo visoke temperature.

Viša srednja temperatura

Na ljeto nas očekuje nešto viša srednja temperatura zraka, a mogući su i ekstremi. Ljetna prognoza će tako neke oduševiti, dok neki i neće biti previše sretni.

Vrijeme je vrlo promjenjivo, a to se najbolje vidi u posljednjih nekoliko tjedana. Tako je u ožujku u Zagrebu pao snijeg, dok je recimo, na 1. April vrijeme bilo skoro pa ljetno.

Po srednjoj temperaturi zraka prva tri mjeseca ova je godina posvuda 1. ili 2. u nizu najtoplijih, uz odstupanje od prosječne tromjesečne temperature zraka uglavnom za tri do četiri stupnja, kako je objasnio Vakula za vrijeme-i-promet.hrt.hr.

Jednako tako, otkrio je kako će, ako se ostvare trenutačno najvjerojatnije prognoze, srednja temperatura zraka i sljedeća dva kvartala biti barem malo viša od one prosječne. Ipak, ne treba začuditi ako ponegdje opet bude i ekstrema.

Iznadprosječnost u travnju

Najveće su šanse za izraženiju iznadprosječnost u travnju, a pri kraju ovog tjedna nas ponovno čeka zatopljenje, prenosi Mirovina.hr.

Iako izgleda da ćemo imati dugo, toplo ljeto, sve se još stigne promijeniti, kako napominje Vakula. Točnije, novi dugoročni izračuni to odstupanje travnja i sljedećih mjeseci još mogu promijeniti.

Osim toga, prognoze količine oborine su još manje pouzdane, ali bi se moglo vjerovati u trenutačno povećanoj vjerojatnosti za manjak oborine u trećem kvartalu i pokušati se pripremiti za sušnije ljeto.

Ipak, najbolje je pratiti svaki dan prognozu ili pratiti one tjedne, a ne treba zanemariti ni upozorenja.

Treba naglasiti i kako promjene temperature i nepovoljna vremenska prognoza utječe i na osobe koje su meteoropati. Oni mogu osjetiti razne tegobe i simptome.