Gajenje limuna od sjemena do ploda – Rađa gdje god živite, samo pratite ove korake

25623

Egzotično drvo limuna puno sočnih plodova može uspjevati i u vašem stanu. Opće mišljenje je da drvo limuna uspijeva samo u mjestima sa toplom i osunčanom klimom.

Ali, istina je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatiziranim prostorima.

Da biste dobili prvi plod od drveta koje ste odgajili od početka, od sjemena, trebat će vam od 3 do 6 godina – ali vrijedi!

Kako posaditi limun

  1. Nabavite organski limun (možda je skup, ali će vam biti potrebno samo par voćkica)
  2. Izvadite sjemenke iz njega
  3. Pripremite mješavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna (citrus najbolje raste u mješavini treseta, perlita, vermikulita i organskog đubriva). Tlo mora biti dovolno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti prozračnim.
  4. Izaberite saksiju od terakote prečnika 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju, kao i onu napravljenu od drveta. Za početak, veoma je bitno da sjeme limuna posadite u manju saksiju, dok se ne poraste.
  5. Da bi sjeme proklijalo, potrebno mu je od 10 do 14 sati svjetlosti, stoga ga izlažite umjetnom svjetlu u nedostatku prirodnog. Osigurajte mu svjetlost, kao što čine pilićima koji su se tek izlegli – sijalica iznad saksije. Osim svjetla, ona će i grijati sjeme i saksiju.
  6. Raspršivačem svaki dan zalivajte saksiju i sjemenke. Najbolje bi bilo da voda bude mlaka, a zemlja lijepo navlažena.

Postupak sadnje

Sada kada ste sve pribavili, počnite sa sadnjom:

  1. Skuhajte čaj od kamilice, pa ga ostavite da se prohladi. Isijecite limun pa iz njega izvadite sjemenke. Gole i neoštećene sjemenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice.
  2. Saksiju do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomjerno natopljena. Zatim napunite saksiju skoro do vrha, pa je ponovo zalijte.
  3. Sjemenke poredajte ravnomerno po saksiji pa ih prekrijte novim slojem zemlje (na dubini od oko 3 centimetra), pa ponovno zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da sve lijepo nalegne.
  4. Plastičnom folijom prekrijte saksiju i ostavite je na toplo mjesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno kako bi sjeme proklijalo. Nakon dva thedba doći će do nicanja limuna.

Kada drvo limuna malo poraste, morate da ga prihraniti. Vodite računa da drvo limuna prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

Zemljište oko drveta limuna ne smije da bude suho, ali isto tako ne smije nikad da bude u barici vode. Svjetlosti ne smije da mu fali. Ako nema prirodnu svjetlost, osigurajte mu umjetnu.

I još jedna važna stvar: drvo limuna obožava kada mu se obraćate, pričate mu, pjevate, tepajte mu…

Ako sve ovo uradite kako smo vam objasnili, uživat ćete u divnim plodovima svog rada.

Izvor: Agrosavjet