Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

3698

Određene biljne vrste mogu se saditi jedna pored druge, ukoliko je riječ o onim vrstama koje žive u simbiozi i međusobno dobro surađuju.

Ova praksa nije nikakva novina u svijetu poljoprivredne proizvodnje, naprotiv, ona je dio duge tradicije koja se zasniva na višegodišnjem pažljivom promatranju poljoprivrednika.

A neke od njih je čak i znanost potvrdila.

Najpoznatiji primjer biljaka koje žive u simbiozi i koje bi trebalo gajiti zajedno su ”3 sestre”:

  • tikva
  • kukuruz
  • grah.

Ove tri vrste međusobno savršeno surađuju. Dok kukuruz služi kao potpora za rast graha, grah vraća nutrijente zemljištu, a široki listovi tikve spriječavaju rast korova i održavaju vlažnost zemljišta.

Ovo je odličan primjer biljaka koje mogu zajedno da sarađuju, ali ima i onih koji su ”prirodni neprijatelji” u bašti.

U nastavku pročitajte 7 kombinacija biljaka koje jednostavno nisu dobar par.

Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

1. Luk + grašak

Prema vjerovanju, biljke iz obitelji luka nikada ne bi trebalo saditi pored graška. Oni koji imaju višegodišnje iskustvo sa uparenom sadnjom vjeruju da luk usporava rast graška.

2. Krumpir + paradajz

Ove dvije vrste povrća ne bi trebalo saditi zajedno zato što ih napadaju iste bolesti, pa zato kada su previše blizu, bolest se lakše širi i zahvata veliki broj usjeva.

3. Paprika + grašak

Paprika i grašak su vrste koje su veoma podložne truljenju, tako da kad se jedna zarazi ovom bolešću, zaraza se može lako proširiti na cjelokupan rod. Ova bolest uništava plodove biljke, a znak da je plod obolio su crne i meke površine.

4. Mrkva + kopar

Prema tradicionalnom vjerovanju, kopar i mrkva su proglašene za najveće ‘neprijatelje’ u bašti, mada ne postoji neko znanstveno istraživanje koje bi ovo moglo da potvrdi.

5. Kupus + grožđe

Vjeruje se da sadnja kupusa blizu vinove loze može da utiče na kvalitet vašeg vina.

6. Orasi + paradajz

Za orahe se vjeruje da su ”loše komšije”. Korijen oraha oslobađa materiju koja se zove juglon i koja je otrovna za mnoge biljke čije korijenje raste duboko u zemlju. Takva biljka je paradajz. Zato, ako je vaša bašta puna stabala oraha, preporučuje se da paradajz gajite u kontejnerima.

7. Zelena salata + brokula

Istraživanja pokazuju da je zelena salata osjetljiva na kemikalije koje su pronađene u ostacima koje u sebi sadrži brokula. Sadnja salate blizu brokule ili na samom mjestu gdje je on nekada sađen može usporiti klijanje i rast salate.

Izvor: Agrosavjet