Velebna izložba Babe Penavuše – svjedok ustrajnosti kojoj se treba diviti i koja nas veže uz Hercegovinu

746

Velebnom izložbom Sofije Naletilić – Babe Penavuše iz fundusa Franjevačke galerije i muzeja u Širokom Brijegu, u Galeriji kraljice Katarine svečano je otvoreno 26. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske 2024.

Manifestaciju je otvorio predsjednik HNS-a BiH, visokog pokrovitelja manifestacije, dr. Dragan Čović.

”Kada govorimo o onome što jest danas Mostar, pitamo se može li biti išta ljepše od proljeća u Mostaru. Vrlo je jasno da može, i to upravo kroz Mostarsko proljeće s Maticom hrvatskom.

Izložba na poseban način svjedoči svojom ustrajnošću kojoj se treba diviti i koja nas na poseban način veže uz našu Hercegovinu”, kazao je dr. Čović.

Još jedno Mostarsko proljeće

Brojnim uzvanicima na svečanosti otvaranja, uime organizatora, obratila se predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić.

”Idućih 40-ak dana ovdje će se dizati kazališni zastori, iz publike dolaziti osmijesi i pljesak, najljepšim notama i stihovima tkat ćemo još jedno Mostarsko proljeće. Hvala svima koji jesu ili će biti dijelom naše zajedničke priče koja u Mostaru traje gotovo tri desetljeća”, kazala je akademkinja Ostojić.

Na izložbi samouke umjetnice, kiparice iz Mokrog pokraj Širokog Brijega, koja je svoj umjetnički put počela posve slučajno, u 7. desetljeću života, predstavljene su 23 skulpture koje je Penavuša izradila ilustrirajući svijet oko sebe, o čemu je više govorio urednik izložbe Dragan Marijanović.

”Riječ je o neobičnoj ženi koja je svoje ljudske tuge liječila tako što je oblikovala drvo od minijatura do totemizma za koji ona nikada u životu nije čula niti je znala što je totem. Penavuša je bila začudna pojava.

Ona je sjedila u svom dvorištu, a oko nje je frcalo drvo. Fratri Vendelin Karačić i Ante Marić pokazali su neke njezine skulpture književniku Dubravku Horvatiću i tako je počela globalna priča o Sofiji Naletilić Penavuši…”, kazao je, među ostalim, Marijanović.

Radovi izloženi na 20 samostalnih izložbi

Dodao je kako se nada da će netko u ovoj zemlji shvatiti kako je vrijeme da se razmisli o formiranju instituta koji bi proučavao njezinu ostavštinu.

Inače, radovi Sofije Naletilić Penavuše izlagani su na 20 samostalnih i približno isto toliko skupnih izložbi.

Posmrtno je nagrađena Grand Prixom INSITA ‘94. u Bratislavi.

”HT Eronet i ove je godine ponosni generalni sponzor jedne od najdugovječnijih kulturnih manifestacija na ovim prostorima, 26 godina “staroga” Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske.

Etnoskupina Čuvarice

Od prvoga smo dana uz mostarsku Maticu i njezino Proljeće i potporom ovoj instituciji i ovoj manifestaciji potvrđujemo da gospodarstvo i kultura itekako mogu zajedno djelovati, rasti i doprinositi zajednici.

Iza nas su godine velikih umjetničkih događaja i programa koje je ovome gradu, našoj državi i regiji, omogućila Matica hrvatska Mostar”, kazao je, među ostalim, predsjednik Uprave generalnog sponzora manifestacije HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević.

Večer je glazbeno upotpunila Etnoskupina Čuvarice iz Rame.