FOTO | Sjećanje na Jozu Jakišu: Večer poezije u čast čapljinskog pjesnika

2018

U kino dvorani Mogorjelo u Čapljini održana je tradicionalna večer poezije u sjećanje na pokojnog čapljinskog pjesnika Jozu Jakišu.

Jozo Jakiša napustio nas je u 70. godini života nakon kraće bolesti, prije četiri godine.

Javnosti je već poznato kako je čapljinski pjesnik iza sebe ostavio nekoliko djela, koja su svojedobno predstavljena u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Kana okupio obitelj, prijatelje i poznanike

U kino dvorani Mogorjelo veliki broj Čapljinaca okupio se kako bi odao počast Jozi Jakiši.

Osim obitelji, tu su bili Kanini prijatelji, poznanici i pjesnici s kojima se družio na večerima poezije.

Prisutnim se obratio Ivan Prce, predsjednik ogranka Matice hrvatske Čapljina.

”Htio bih iskoristiti priliku i zahvaliti se svima koji su se odazvali u ovako velikom broju. Osim ove večeri sjećanja na Jozu Jakišu Kanu moram spomenuti kako su u planu dvije lutkarske predstave koje će se održati u lipnju”, kazao je Prce.

U glazbenom dijelu programa, nastupile su Laura Jovanović na violini i Marija Prce na klaviru.

Film o Jozi Jakiši

O Jozi Jakiši govorili su profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Čapljina Adriana Raič.

”Zajedno s učenicima i ravnateljicom Srednje škole Čapljina izradili smo film koji je posvećen pjesniku Jakiši. Naš cilj bio je publici približiti jednog posebnog pjesnika iz Čapljina, ali zbog tehničkih razloga nismo bili u mogućnosti večeras prikazati film, ali se nadam da će biti prilike da to napravimo”, kazala je Raič.

Pjesnik Rasim Zlatan Pršte publici je govorio o svom preminulom prijatelju Kani, a Ivan Dugandžić, student hrvatskog jezika i književnosti i engleskog jezika i književnosti recitirao je Kanine stihove.

O Kani je govorio profesor Igor Beno, a Josip Pjevac je prvo podijelio svoje životno sjećanje na Jozu, pa otpjevao pjesmu ”Vlak bez voznog reda”.