FOTO | Na Lastvi održana Misa za one koji nose prezime Raguž i srodnike

1078

Na Lastvi je održana sveta Misa za sve koji nose prezime Raguž i njihove srodnike. Misu je predvodio don Vinko Raguž, župnik Župe Hrasno i upravitelj Svetišta Kraljice Mira.

Ispred kapelice na Lastvi postavljen je spomenik koji prikazuje rodoslovlje ovog prezimena. Na njemu je 109 imena koji prikazuju prvih pet pokoljenja prezimena Raguž.

Ovaj spomenik postavila je Udruga Raguža 1610, posvećena očuvanju i promicanju baštine prezimena.

Blagoslov spomenika

Spomenik je nakon svete Mise blagoslovio don Vinko. Time je simbolično i duhovno označio njegovo trajno mjesto u povijesti i sjećanju svih onih koji nose ovo prezime.

Nikola Raguž, predstavnik Udruge Raguža 1610, izrazio je ponos na dosadašnji rad udruge i postignuća koja su ostvarili.

Spomenik kao svjedočanstvo zajedničke povijesti i tradicije

”Ponosni smo na sve što smo do sada postigli i ovaj spomenik je svjedočanstvo naše zajedničke povijesti i tradicije”, rekao je Nikola.

Prigodno slavlje nastavilo se u župnoj kući kod don Vinka Raguža, gdje su se okupljeni članovi obitelji Raguž i njihovi prijatelji družili u ozračju zajedništva i radosti.

Ovaj poseban događaj bio je prilika za obnavljanje starih veza, stvaranje novih prijateljstava i prisjećanje na bogatu povijest obitelji, javlja Neumski portal.

Podsjetimo, prvi veliki skup Raguža u ovim krajevima bio je 11. i 12. lipnja 2010. godine u Stocu.

Toga dana skupilo se preko 3000 Raguža, Ragužuša, njihovih srodnika i prijatelja. Milenijsku fotografiju napravio je poznati fotograf Šime Strikoman.

”Otkud da te zovnem rode” bio je nazov manifestacije kojom je u Stocu na spektakularan način obilježena 400. obljetnica rođenja rodonačelnika roda Raguža, dubrovačog trgovca Petra Veseličića zvanog Latinin te 300 godina od prvog pisanog spomena prezimena Raguž.