Prihranite paradajz ovime i imat ćete sočne i zdrave plodove do kasne jeseni

26813

Paradajz je takva biljka koja iz zemlje ”izvuče” svu energiju, ali nam zato daje najsočnije plodove.

Da bi stabljika bila jaka, listovi zeleni, a plodovi jaki i sočni – paradajz će uzeti sve iz zemlje. Stoga je veoma važno obogatiti zemljište prije sadnje paradajza.

Za paradajz je važno vrijeme đubrenja

Kada đubriti paradajz?

Paradajz treba đubriti samo 2 puta tijekom sezone – nakon sadnje i neposredno prije ploda.

Najveća greška koju prave ljudi je da đubrivo stavljaju u rupu u koju treba da stave sadnicu paradajza. To može da ošteti korijen biljke, pa se ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mjesec dana prije sadnje. Izmiješajte đubrivo, pomiješajte organsko đubrivo, bilo šta, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tijekom sadnje.

Koje đubrivo je najbolje za paradajz?

Svaki vrtlar ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali predlog je da se koristi ono sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcij i magnezij.

Prije sadnje nahranite zemljište đubrivom sa velikim stupnjem azota.

Kada vidite da se paradajz sprema za prve plodove, oko njega pospite đubrivo sa velikim sadržajem kalcija i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdravi i sočni, prenosi Stil Kurir.

Napomena

Da biste osigurali kalcij paradajzu, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezij ćete nadomjestiti ako zemljištu oko paradajza dodate Epsom sol.

Savjet plus

Đubrivo iz ”domaće radinosti” je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan.

Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će oštetiti korijen).