VIDEO | Znate li za bunar blizu Stoca koji nikad ne presušuje?

1769
Grčki bunar - Neveš voda (Foto&Video: Boris Trogrančić)

Lutajući fotograf koji objektivom bilježi nestvarno lijepe lokacije diljem Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije, ovoga puta nam se javio iz sunčane Hercegovine.

Borisa Trogrančića put je odveo nedaleko od Stoca, u selo Boljune – riznicu srednjovjekovnih stećaka i dom drevnog grčkog bunara, za koji kažu da je nastao prije 2000 godina.

“Došao sam u selo u vrelo popodne i zatekao ljude na radu u polju, koji su mi pokazali put do nekropole stećaka. Lokacija je lijepo uređena, a stećci su ograđeni i dobro vidljivi“, priča nam fotograf, piše Punkufer.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boris Trogrančić (@boristrograncic)

Nekropolu stećaka Boljuni pronaći ćete selu Bjelojevići, 15 kilometara od Stoca, prema Hutovom blatu.

“Nekropola potječe iz druge polovine 14. stoljeća, a najveći dio stećaka iz 15. stoljeća. Tu se nalazi grob čuvenog vojskovođe Vlatka Vukovića Kosače, gospodara Huma i vojskovođe bosanskog kralja Tvrtka I.“, priča nam Boris te ističe kako je povijesno područje nekropola stećaka Boljuni I i II proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Neveš voda 

“U blizini nekropole nalazi se čuveni grčki bunar, u narodu prozvan Neveš voda. U stolačkom kraju se i inače mogu naći ovakvi bunari na okruglac koji su bili u upotrebi do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boris Trogrančić (@boristrograncic)

Bunar su najviše punile jesenje kiše, kišnica se slijevala između stećaka i kanalima odvodila do bunara. Služio je za napajanje stoke i pranje. Ovdje se čak učilo i plivati. Kažu da bunar potiče još iz ilirskog razdoblja. Riječ je o sušnom području u kojem su od kada je naseljeno postojale potrebe za vodom, pa je realno očekivati da starost seže u daleku prošlost.

Za Neveš vodu vezana je jedna zanimljivost – kažu da ovaj bunar nikad nije presušio, pa je možda nekim kanalom i povezan sa Hutovim blatom“, ispričao je fotograf čije fotoreportaže možete pratiti na Instagramu i YouTubeu. Pritom budite oprezni jer kada ih pregledate, poželjet ćete spakirati kufere i otputovati.